Moje sladké tajemství

Husa s perníkovými knedlíky a červeným zelím

Suroviny:

Husa:

mladá husa

2 červená jablka

1 cibule

100 ml bílého vína

250 ml zeleninového vývaru

kmín

sůl

Červené zelí:

1 hlávka červeného zelí

1 cibule

100 ml červeného vína

50 ml červeného vinného octa

2 lžíce husího sádla

sůl

cukr krupice

Perníkové knedlíky:

8 starších rohlíků

250 g perníku na strouhání

280 ml mléka

4 vejce

80 g hrubé mouky

sůl

Postup:

Husu osolte, okmínujte a nechte v lednici odležet do druhého dne. Druhý den ji osušte, plech vypláchněte a vložte na něj na klínky nakrájená jablka a cibuli. Podlijte vínem a vývarem a položte na mřížku.

Na plech posaďte husu a pečte ji v troubě předehřáté na 120 °C asi 5–6 hodin. Když je měkká a maso jde pěkně od kosti, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte ještě 15 minut.

Zelí nakrouhejte, na sádle orestujte cibuli nakrájenou nadrobno a přidejte zelí. Podlijte ho vínem a nechte odpařit. Zelí osolte, přilijte ocet a podle potřeby podlijte trochou vody. Duste asi 40 minut, podle chuti ho dolaďte solí, cukrem a případně ještě trochou octa.

Rohlíky nakrájejte na kostičky, 200 g perníku nakrájejte na drobné kostičky, zbylý perník nastrouhejte najemno. Žloutky oddělte od bílků a v míse je smíchejte s moukou, nastrouhaným perníkem, mlékem a solí.

Přidejte pečivo, perník a promíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a po částech ho zlehka vmíchejte do těsta. Mokrýma rukama z něj tvarujte koule a vařte je 10–15 minut ve vroucí osolené vodě.

Tip!

Na výběru husy si dejte záležet a sáhněte po nějaké menší, mladé a ideálně chlazené. Taková nebude potřebovat velkou péči a odmění se šťavnatým masem a vypečenou kůrčičkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden