Moje chvilka pohody

I psa může skolit chřipka

S nástupem podzimního počasí přichází i sezóna nachlazení a chřipek. Ohrožení nejsou jen lidé, ale i domácí mazlíčci.

Pes se může nakazit leckde. Nejčastěji hrozí nákaza na místech setkání s jinými psy, jako je například cvičák nebo park. Chřipka napadá nejvíce starší pejsky s horší imunitou nebo naopak mladé pejsky, kteří si imunitu ještě nevybudovali. Zvíře může onemocnět nejen z interakce s jinými psy, ale také například nastydnout z průvanu, ze studené vody, zmoknutí a podobně.

Jaké jsou typické příznaky?

„Psí chřipka, nebo-li parainfluenza, lidově také kotcový, nebo psincový kašel, je vlastně infekční zánět hrtanu, průdušnice a průdušek. Má obdobné příznaky jako chřipka u lidí. Psi vykazují kašel, dávení, mohou mít zvýšenou teplotu, trpět nechutenstvím a jsou malátní. Může se přidat i výtok z očí, nosu a zvracení,“ říká MVDr. Daniela Králová.

Průběh nemoci

Průběh chřipky u psů bývá většinou zvládnutelný. Komplikace v podobě vysilujících záchvatů kašle nebo například zánětu mandlí mohou nastat u štěňat a starších pejsků. Formy chřipky jsou tři – mírná, těžká a atypická. Nejčastější je mírný průběh, kdy psa trápí suchý a dávivý kašel, který někdy vede až ke zvracení a následnému nechutenství. Tak jako člověk nakažený chřipkou, i pes může být unavený a ospalý. Chřipku psů doprovází často vodnatý až hnisavý výtok z očí a nosu a v prvních dnech také zvýšená teplota. Při těžší formě choroba přechází v zápal plic. Tehdy už samozřejmě nastává větší nebezpečí. Atypická chřipka psů byla zaznamenána až v roce 1980 a vážně postihuje zadní končetiny. Výsledkem je totiž ochrnutí.

Klid a teplo

Nemocného pejska nechte v klidu, zkraťte venčení a při vážnějších projevech neotálejte s návštěvou veterináře, který mu na základně vyšetření předepíše vhodné léky. V mírných případech můžete vyzkoušet heřmánek, který má zklidňující účinky. Můžete ho pejskovi dát například do pelíšku. Pomáhá i jitrocelový sirup, echinacea nebo vitamin C.

Prevencí je očkování

Existuje protichřipková vakcinace, která se nejčastěji provádí u štěňat v období osmého týdne. Kromě očkování je důležitá především prevence v podobě budování dobré imunity. „Tu pejsek získá také ze správné a kvalitní výživy, která v sobě neobsahuje žádnou chemii, lepek a různá dochucovadla, ale naopak je bohatá na kvalitní suroviny. Dobrou volbou je dávat zvířeti průběžně i probiotika. Ta podporují jeho celkové zdraví, dobré trávení, zdravý mikrobiom psa ve střevech a tím i celkovou imunitu psa. Imunitní systém je možné podpořit také doplňky potravy jako je třeba lněný olej pro psy,“ dodává veterinární lékařka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden