Moje chvilka pohody

Jak chránit psa před sluncem

Úžeh, úpal i spáleniny od slunce mohou potkat každého hafana, bez ohledu na rasu nebo barvu jeho srsti. Jak pejska před těmito problémy ochránit?

Pravda je taková, že někteří psi podléhají většímu ohrožení spálením od sluncem než jiní. Obecně se jedná o naháče, krátkosrsté a světlé psy. Ovšem je nutné také zmínit, že každé zvíře, které je vystaveno dlouhou dobu přímému slunci, se může spálit. Jistou ochranu sice pejskům poskytuje jejich srst, ale stoprocentně je proti slunečním paprskům ochránit nedokáže.

Nejnáchylnější místa

Vystavovat psa zbytečně horkému letnímu slunci není nikterak k užitku stejně jako pro nás lidi. Pokud tedy nemusíte, nechte pejska ve stínu a chládku. Co se týče částí těla, nejvíce ohroženy jsou špičky uší (hlavně pokud jsou uši vzpřímené), břicho a genitálie, čenich, oční víčka a oblast kolem tlamy. Doporučuje se proto tato místa namazat ochranným krémem.

Co (ne)dělat?

Existují speciální ochranné krémy určené pro psy a kočky. U bezsrstých plemen aplikujte krém na celou pokožku (obzvlášť citlivá jsou světlá místa kůže), u ostatních psů na oblasti s řídkou srstí (špičky uší, břicho, atd.). Nezapomínejte ani na čenich. Pro maximální ochranu krém aplikujte každé dvě hodiny. Lze využít i krémy určené pro lidi s citlivou pokožkou s ochranným faktorem 15 a více. Vybírejte raději mezi přírodními produkty. Dávejte si pozor, aby krém neobsahoval oxid zinečnatý, který je pro zvířata toxický. Na léto také svého psa rozhodně neholte, raději používejte pravidelně furminátor, kterým zbavíte psa přebytečné podsady.

Příznaky spálení

Sluncem spálená pokožka není jen bolestivá, ale navíc se zvyšuje riziko rakoviny kůže. Varovnými příznaky, které byste rozhodně neměli podceňovat, jsou: začervenalá a suchá kůže, puchýře, kadeřavění na konci uší, zvýšená kožní citlivost, horečka. Pokud už pes utrpí spáleninu od slunce, dopřejte mu klid ve stínu a chladivou koupel, do které přidáte trochu aroma oleje, ideální je například levandule. Úlevu přinese také postříkání chladnější vodou z rozprašovače. Pomáhají také zklidňující krémy nebo spreje s obsahem aloe vera. Při podezření na vážnější spáleniny se poraďte s veterinářem.

Další nebezpečí

V horkém počasí může všechny psy postihnout také úpal, nejnáchylnější jsou velmi mladí psi, starší psi a plemena s krátkým čenichem. Úpal se projevuje nadměrným těžkým dýcháním, často provázené sliněním, oči dostanou skelný lesk, dásně a jazyk zčervenají a psa postihne celková slabost. Při vážnějším úpalu se může objevit i průjem nebo zvracení. První pomocí je psa ochladit, nejlépe ve vaně nebo kbelíku s vodou, nebo mokrými ručníky. Nikdy však nepoužívejte ledovou vodu. Poté psa dopravte k veterináři.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden