Moje chvilka pohody

Jak na BARF u kočky?

Kočky vyžadují pestrou stravu, která zajistí, aby jejich organismus správně fungoval.

Pokud při krmení masem dodržíte všechna základní pravidla, dodáte kočičímu organismu mnoho prospěšných živin a vitaminů.

Jaké maso je (ne)vhodné?

Kočky mohou jíst slepice, kuřata, jehněčí, hovězí, krůtí, kachní, králičí maso, zvěřinu, ryby, vejce a různé vnitřnosti. Protože kočka potřebuje dostatek taurinu, který je nezbytný pro zrak, podávejte jí kusová syrová srdce.

Výborná jsou z nutričního hlediska také jednodenní kuřata. S rybami ale buďte opatrní, protože obsahují enzym thiaminázu, který rozkládá vitamin B1. Nedostatek se u koček projevuje onemocněním srdce a mozku.

Podávejte je proto raději maximálně 1krát týdně. Také syrová játra zařazujte do jídelníčku spíše občas, protože mohou u koček vyvolávat průjmy a jejich dlouhodobá nadbytečná konzumace může vést k nadbytku vitaminu A a následně pak k závažným pohybovým potížím.

Maso před podáním nechte nejméně dva až tři dny v mrazáku.

Jaké množství

Orientační doporučená dávka masa pro kočku je asi 2 až 3 procenta její tělesné hmotnosti. U průměrné kočky s hmotností 5 kilo bude tedy krmná dávka přibližně 100 až 150 gramů. Alespoň 80 procent potravy by mělo tvořit maso – svalovina, 10 procent vnitřnosti a maximálně 10 procent omasené kosti.

Kosti do jídelníčku kočky patří také. Jsou zdrojem vápníku, minerálů a stravu zahušťují. Pokud kočce kosti nebudete podávat, může trpět na průjmy. A naopak, pokud jich bude příliš, způsobíte jí zácpu. Pro každou kočku je však optimální dávka jinak vysoká.

Sledujte proto tvar těla vaší kočky a její hmotnost – při zviditelněných žebrech krmnou dávku zvyšte, při tloustnutí naopak snižte.

Kolik porcí denně

Trávení koček je uzpůsobeno na menší porce, které si ale dopřávají častěji. Kočka, na rozdíl od psa, neumí zpracovat velké množství krmiva najednou. Platí tudíž pravidlo, čím menší porce častěji za den, tím lépe. Minimálně by však měly být alespoň čtyři.

Správná teplota

Kočky jsou vybíravé, ujistěte se tedy, že je servírované jídlo čerstvé a v pokojové teplotě. Nejjednodušší způsob, jak „ohřát“ maso, je umístit jej v zipovém sáčku na 10 minut do vlažné vody.

Zelenina a přílohy

Tělo kočky dokáže skvěle zpracovat bílkoviny, což znamená, že potřebuje především masitou složku. Vyhněte se obilovinám, ty způsobují obezitu. Ani zelenina nepatří do kočičího jídelníčku. A pokud kočka nemá problémy se žvýkáním kusového masa nepodávejte jí ani mletiny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden