Moje šťastná hvězda

Jak na respirační onemocnění?

Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest. To vše na nás každý podzim nemilosrdně útočí. Dá se podobným nemocem vůbec předejít?


Viry a bakterie na nás číhají na každém rohu. Na podzim a v zimě je to ale mnohem častěji. Je to i proto, že se venku často střídají počasí a teploty. Jednou je slunko a chodíte jen v tričku a sukni, jindy je ale pomalu na teplý svetr. A to klidně i během jednoho jediného dne.


Hlavní příčiny


Za nemocemi dýchacích cest stojí nedostatečná obranyschopnost a také špatná životospráva. Přitom stačí tak málo a můžete si podzim konečně užít bez kašle a rýmy.


Echinacea je známá tím, že pomáhá posilovat lidskou imunitu.

Kvalitní spánek je základ

Tělo, které se přes noc nestačí dostatečně zregenerovat, je pak mnohem náchylnější k různým nemocem. Dbejte na pravidelný přísun hořčíku, který obsahují například ovesné vločky, datle, fíky nebo sušené meruňky. Můžete si také vyrobit karmelitánské kapky, které vám pomohou ke klidnému spánku.

Budete potřebovat 10 lžic natě meduňky, 10 hřebíčků, 10 lžic skořice, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 1 lžičku koriandru, 1 lžíci medu, 1 citron a 1 litr alkoholu. Bylinky nakrájejte, přidejte koření a vše zalijte alkoholem. Nechte 3 týdny stát na tmavém, ale teplém místě.

Poté slijte a přidejte med a citron. Užívá se 20 kapek před spaním. Bylinkové sirupy slouží jednak jako prevence, pokud vás ale nemoc přece jen dožene, pomohou vám urychlit i léčbu. Vyzkoušejte například tymiánový sirup s medem.

Udělejte si do zásoby sirup

Na ten budete potřebovat 12 g sušeného tymiánu, 100 g cukru a 110 g medu. Svařte 250 ml vody s cukrem, poté přidejte tymián a nechte louhovat do dalšího dne. Pak už jen stačí scedit, dosladit medem a dát do lednice. Užívá se 3–5x denně po jedné lžíci.

Bylinné odvary

Na virózy existuje spousta bylinek, které vám značně uleví. Vyzkoušejte třeba třapatku nachovou. Tato bylina, známá spíše pod názvem echinacea, posiluje imunitu a čistí dýchací cesty.

1 lžičku sušeného kořene zalijte 250 ml vody, 15 minut louhujte a sceďte. Pijte 3x denně po dobu 2 týdnů. Šalvěj lékařská zase skvěle poslouží jako kloktadlo. Postup je stejný jako u třapatky. Kloktá se vlažný odvar 3x denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden