Moje chvilka pohody

Jak na zdravé sebevědomí

Nízké sebevědomí trápí čím dál více lidí. Proč? Všude se to hemží krásnými a úspěšnými jedinci, co mají buď božské křivky, nebo dokázali něco velkého.

Není divu, že se vaše sebevědomí ocitá v bezvědomí. Nepropadejte však panice a jednejte.

Nesrovnávejte se s ostatními

Každý člověk je originál, každý umí něco jiného a v něčem vyniká. Určitě máte jiné přednosti. Stačí si jen najít to, v čem vynikáte. Pokud tápete, jak svůj talent objevit nebo posílit, obraťte se na poradce, životního kouče. Říká, že každý člověk má talent na pět až sedm věcí.

Chvalte se pravidelně

Často si umíte vynadat za něco, co se vám nepodaří? Ale pochválit se, to už je jiná věc. Podle vědců pravidelná chvála za dobře odvedenou práci vede právě ke zvýšení sebevědomí. Takže, kdykoliv se vám něco podaří, kdykoli překonáte svoje hranice, pochvalte se. Klidně si to řekněte nahlas a před zrcadlem.

Definujte cíle a učte se

Důslednost a zodpovědnost v tom, co jste si naplánovali, je důležitá. Dodržujte svoje stanovené cíle. Když to pomůže, dejte si i nějaká předsevzetí. Nikdy není pozdě začít s čímkoli.

Věnujte se tomu, co vás zajímá. Dozvíte se spoustu nových a zajímavých věcí, seznámíte se s lidmi. A třeba poznáte i nové přátele. Hlavně neseďte doma u počítače a nepropadejte depresi.

Pýcha, co nepředchází pád

Sepište si seznam toho, co se vám za posledních pět, deset let podařilo. Určitě je toho spousta. Zásluhy by se neměly zapírat. Naopak. Dokončili jste školu? Máte perspektivní práci? Daří se vám i v osobním životě? To všechno jsou úspěchy, na které můžete být náležitě pyšní.

Neuškodí si je občas připomenout, protože trocha dobře mířené samochvály ještě nikomu neublížila.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden