Můj čas na kafíčko

Jak snížit zrádný cholesterol?

Hrozba je v tom, že vysoký cholesterol nebolí. Ale může vést až k ucpání cév.

Naše tělo si sice umí cholesterol vytvořit samo, ale když je ho víc, než je žádoucí, nastává problém. V zájmu prevence se tedy zaměřte na zdravé návyky i jídelníček.

Cholesterol je jednoduše řečeno tuková látka. Pokud jí máme v těle hodně, zanáší a ucpává cévy. Jeho hladina se dá snadno zjistit odebráním krve a laboratorním vyšetřením. Jednou za dva roky můžete absolvovat takové testy zdarma.

Když už mlsat, tak zdravá semínka.

Genetika hraje velkou roli

Je velice pravděpodobné, že pokud trpí zvýšenou hladinou cholesterolu vaši rodiče, budete bojovat se stejným problémem. Dobrou zprávou je, že jistá část tohoto boje je ve vašich rukách a můžete na sobě zapracovat.

Ovoce je pro nápravu zásadní

Jablka, citrusy nebo hrušky prokazatelně přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Nic nebrání tomu, abyste konzumovali jablka každý den. Obsahují pektin, jenž je schopen vázat se ve střevech na některé kyseliny, pro jejichž tvorbu potřebují játra právě cholesterol, který odebírají krvi.

Stop mlsání u televize

Zapomeňte na pochoutky v podobě chipsů. Raději sáhněte po nesolených oříšcích nebo semínkách. Ideální náhradu představují ta lněná, která jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a mimoto mají schopnost čistit organismus.

Česnek ve všech podobách

Dopřejte si ho každý den. Nejvhodnější je čerstvý v bio kvalitě. Přidávejte ho do salátů, do polévky, do pomazánek. Ne každému ale česnek vyhovuje. Na trhu jsou různé potravinové doplňky v tabletách nebo v kapkách.

Zaveďte si rituál: po cvičení jablko.

Nezapomínejte na pohyb

Není nutné trávit hodiny v posilovně. Nehledejte výmluvy a věnujte aspoň půl hodinky času denně chůzi. Svižná chůze na čerstvém vzduchu má spoustu benefitů. Nevyhýbejte se ani i chůzi do schodů, ale naopak zaveďte si do života takový pohyb jako rituál.

Dobrým pomocníkem je krokoměr, který je dnes už v každém telefonu. Díky němu budete mít přehled, kolik toho denně ujdete, a můžete si nastavit cíl.

Drožďová kúra

Kostku droždí rozdrobte do misky a zasypte dvěma lžícemi třtinového cukru. Zalijte sklenicí převařené vody, zamíchejte a nechte půl hodiny stát. Poté opět zamíchejte a nechte další tři hodiny stát.

Pijte pětinu nápoje vždy po hlavním jídle, poté hodinu nic nekonzumujte. Užívejte nápoj jednou denně po dobu pěti dnů, pak udělejte pauzu na deset dnů a ještě kúru dvakrát zopakujte. Cholesterol by pak měl klesnout.

Změna je život

Nespoléhejte na to, že vysokou hladinu cholesterolu za vás vyřeší lékař tím, že vám nasadí léky, tzv. statiny. Nejvíc práce na sobě může udělat každý sám. Zavedení správných návyků je tím nejlepším režimovým opatřením. Léky mají přijít na řadu až tehdy, kdy je to opravdu nezbytné.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden