Moje chvilka pohody

Jak zabavit psa, když venku prší?

Jaké aktivity můžete s pejsky dělat, když vás nebaví procházky v dešti?

Občas se vám ani vašemu pejskovi nechce courat venku dlouhé hodiny. Poradíme vám, jak ho zabavit doma a ještě si přitom užít společně spoustu zábavy…

Hra na detektiva

Po místnosti umístěte pamlsky tak, aby se k nim pes snadno dostal. Pak vyzvěte psa povelem „hledej“, aby je šel hledat. Zpočátku mu možná budete muset maličko pomoci, například ukazováním, aby pes pochopil, co má dělat.

Při každém úspěšném nálezu psa pochvalte. Postupně můžete obtížnost zvyšovat – dávat pamlsky například do hrnečku, otevřeného šuplíku, na židli a podobně.

Která ruka

Pamlsek schovejte do jedné dlaně a nastavte psovi obě dlaně zavřené v pěst. Na začátku nechte větší skulinku, aby pamlsek lépe cítil. Ve chvíli, kdy pes pozná, kde se pamlsek schovává, otevřete dlaň a dejte mu ho. Jakmile pes hru dobře pochopí, můžete mu to ztížit tím, že otevřete dlaň jen když se jí dotkne packou nebo čumáčkem.

Petka s pamlsky

Granule nebo pamlsky nasypte do pet láhve. Otvor by neměl být příliš velký, aby granule při otáčení nevypadávaly ven ve velkém množství. Poté položte láhev doprostřed místnosti a dejte pejskovi povel, že může začít, např. „můžeš“. Záleží na povaze psa, jestli se na láhev vrhne, nebo si ji bude nejprve zvědavě prohlížet. Metody, jak se nejlépe dostat k pamlskům, jsou různé. Záleží na vynalézavosti psa. Buď vezme láhev do zubů tak, aby byla otvorem dolů, a bude čekat, až granule vypadnou, nebo ji bude tlapkou a čenichem posouvat.

Hodně záleží na velikosti granulí, kolik úsilí bude muset pes vyvinout, aby propadly otvorem. Čím menší pamlsky, tím bude úkol jednodušší. Velikost odměny tedy reguluje obtížnost hry.

Zkrášlující odpoledne

I když většina pejsků nemá ve velké oblibě procedury typu stříhání drápků, koupání, čištění uší nebo vyčesávání, tak nějaká ta údržbu zevnějšku je čas od času potřeba. A proč k tomu nevyužít právě dny, kdy je venku ošklivo.

Přetahování

Hodně pejsků má přetahování ve velké oblibě, navíc tím posílíte váš vzájemný vztah a můžete při tom trénovat i sebekontrolu vašeho pejska a správné reakce na povely, jako „drží“, „pusť“.

Klikr trénink

S pomocí úžasné věcičky jakou je klikr (ale jde to i bez něj), můžete psa naučit nové povely a různé triky. Inspiraci, včetně popisu, jak na to, najdete například v knize 101 psích triků (Kyra Sundanceová), Hry pro psí hlavičky (Claire Arrowsmithová) nebo Dělej to po mně (Claudia Fugazza).

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden