Můj čas na kafíčko

Jihočeská kulajda

Suroviny:

hrst sušených hub

2 + 2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky na jíšku

3 brambory oloupané a pokrájené na malé kostičky

asi 3/4 litru zeleninového nebo kuřecího vývaru

bobkový list (nemusí být)

250 ml smetany nebo zakysané smetany

2 lžíce posekaného kopru

ocet nebo citronová šťáva na případné dochucení

pepř a sůl

4 čerstvá vejce

Připravte si tradiční kulajdu!

Postup:

Sušené houby v misce spařte vroucí vodou a 10–15 minut nechte odstát přikryté, pak slijte přes cedník.

Na dvou lžících másla osmahněte spařené sušené houby hezky do zlatovo-křupava (4–5 minut). Osolte a opepřete.

V hrnci rozpusťte další 2 lžíce másla, spolu s hladkou moukou za stálého míchání vytvořte světlou jíšku, kterou ihned zalijte zeleninovým vývarem (lepší je studený). Dobře rozmíchejte.

Přisypte osmahnuté houby, na kostičky pokrájené brambory a přidejte bobkový list. Přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a uvařte brambůrky doměkka (bude to trvat asi 10–12 min, záleží na velikosti kostiček).

Následně přilijte 250 ml smetany (nebo vedle v misce odlijte trošku horké polévky a rozmíchejte v ní zakysanou smetanu a pak za stálého míchání vlijte do vroucí polévky, předejdete tím sražení smetany).

Dochuťte solí a pepřem a kápněte trošku octa nebo citronové šťávy. Nechte projít varem, odstavte, vsypte pokrájený kopr a promíchejte.

Připravte si ztracená vejce. V mělkém rendlíku přiveďte k mírnému varu vodu a přidejte do ní lžíci octa. Vejce rozklepněte do hrnečku, ve vodě utvořte vařečkou vír, vlijte do něj vejce a nechte prohřívat 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý.

Ztracená vejce můžete připravit i v potravinářské fólii. Tu dáte do naběračky nebo hrnku, do ní vyklepnete vejce a  uzavřete. Uděláte uzlík nebo zajistíte gumičkou a dáte do vroucí vody. Díky tomuto triku jich připravíte i více najednou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden