Můj čas na kafíčko

Jihočeská kulajda

Každý ji vaří jinak, a přesto všem náramně chutná – to je kulajda, chuť jižních Čech a symbol domova.

Ingredience: na 4 porce

3 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
lžíce másla
 2 lžíce oleje
5 brambor
 velká hrst čerstvých hub
 1 smetana na šlehání (33%)
 3 lžíce octa
cukr
 čerstvý kopr
bobkový list
nové koření
kmín
 sůl
pepř
4 vejce

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo a přidejte trochu oleje. Máslo zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Jíšku za stálého míchání orestujte, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Pak přilijte vařící vývar (případně vodu, pokud nemáte) a metličkou vše důkladně rozšlehejte.

Přidejte nakrájené brambory, očištěné a orestované houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vařte, dokud brambory nejsou měkké. Vyndejte bobkový list a nové koření.

Přilijte tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete a přidejte nadrobno nakrájený čerstvý kopr. Mírně ochuťte cukrem a octem. Vejce připravte do polévky jako ztracená.

Doba přípravy: 30 min
Cena za 1 porci: 23 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden