Moje šťastná hvězda

Kam se vydat pro první jarní bylinky?

Přelom února a března je ta pravá doba pro sběr jarních bylinek, které teď mají největší léčivou sílu. Některé z nich můžete v lese či na zahrádce najít ještě dřív, než se na stromech objeví první listy.

Rozhodně se nenechte zmást chladem, který je pro tuto roční dobu typický. Už teď totiž můžete v lese či na zahrádce zahlédnout první zelené lístky různých bylinek.

Medvědí česnek

Velmi brzy na jaře, když jsou ještě okolní stromy úplně holé, vyráží ze země první lístky česneku medvědího. Ten je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitamínu C. Proto pomáhá při chřipce, nachlazení, bronchitidě a angíně. Také dokáže očistit střeva od vnitřních parazitů. Rovněž reguluje vysoký krevní tlak a poruchy srdečního rytmu.

Při sběru medvědího česneku nejprve promněte jeden list v dlaních. Pokud skutečně voní po česneku, máte vyhráno a můžete se pustit do opatrného otrhávání jeho listů. Doma je pak zmrazte, usušte nebo rovnou zpracujte jako chutnou a zdravou přísadu do polévek, pomazánek a masitých jídel.

Pampeliška lékařská

Už od počátku března můžete sbírat kořen, listy i nať pampelišky. Budou se vám hodit na očistnou kůru jater a k léčbě urologických problémů. Pampeliška má blahodárný vliv i při hojení kožních potíží jako jsou lišeje a vyrážky.

Protože doslova pročišťuje krev, je vhodná i při léčbě dny a revmatismu. Listy pampelišky stačí utrhnout, omýt a přidat do jarních salátů. Nebo je můžete spařit šálkem horké vody a nechat chvíli louhovat.

Připravíte si tak léčivý čaj, který doslova nastartuje náš metabolismus. Kořeny pampelišky je potřeba důkladně vydrhnout pod tekoucí vodou, nakrájet a opatrně usušit třeba ve vlažné troubě.
Potom je pomelte či nadrťte.

Kopřiva dvoudomá

Na jaře je ideální čas i pro sběr mladých kopřiv. Už proto, že tato zdánlivě obyčejná rostlinka účinně zahání nepříjemnou únavu spojenou s koncem zimy. Navíc kopřiva skvěle čistí krev, pomáhá při nachlazení a umí detoxikovat organismus.

Kopřivový čaj se doporučuje i těm osobám, které trpí nedostatkem železa. Navíc skutečně pomáhá i při obyčejném nachlazení nebo nepříjemné chřipce. Pro léčebné účely sbírejte samotné listy kopřiv nebo celé vršky rostlin i s listy.

Pak je můžete konzumovat čerstvé nebo si je sušte na později. Čerstvé kopřivy můžete také přidávat do polévek, salátů nebo špenátu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden