Můj čas na kafíčko

Kamarádka mi kdysi zachránila manželství!

Dávala jsem toho víc, než bylo správné a málem jsem na to doplatila.

Je dobré se z lásky překonávat, ale všechno má mít své hranice.

S Jakubem jsme se do sebe tenkrát zamilovali na první pohled. Šest let jsme spolu chodili, pak jsme se vzali. Manželský život jsme si užívali naplno. Moc ráda jsem se o Jakuba starala.

Překvapivě se změnil

Z nasazeného vysokého tempa jsem neubrala ani během těhotenství. Po příchodu z porodnice mě však čekalo vystřízlivění. K synkovi jsem v noci vstávala výlučně já, koupala jsem ho sama, o procházkách ani nemluvě. Jakub dával přednost svým koníčkům.

Únava, poporodní deprese, nevyspání a ztráta iluzí způsobily, že jsem byla stále nervóznější, podrážděnější a vyčerpaná. Hádky a nedorozumění byly na denním pořádku. Ze stereotypu mě vytrhla návštěva dlouholeté kamarádky Ivety.

Když viděla moje kruhy pod očima, neváhala ani vteřinu. Řekla, ať sbalím nějaké věci pro sebe a pro malého a že mě vezme odtud pryč. Uděláme si prý dámskou jízdu. Nedaleko Prahy měla chatu.

Pochopil, co je důležité

Jakubovi jsem nechala stručný vzkaz, plný koš na prádlo a poloprázdnou ledničku. Najednou mi bylo jedno, jak se o sebe postará. Na chatě jsme s Ivetou vedly dlouhé rozhovory, při kterých jsem jí odkryla vše, co mě tak dlouho trápilo. Byla to pro mě nejlepší terapie.

Potom za mnou přijel Jakub a překvapivě pokorně požádal o šanci všechno si vysvětlit. Pověděli jsme si toho víc, než za léta vztahu. Jakub prohlásil, že až v prázdném bytě si uvědomil, jak by mu bylo bez nás smutno, jak mu záleží na synovi i na našem štěstí. Po návratu do bytu jsme začali znovu.

Už jsem se nesnažila být super manželkou, která všechno stíhá a zvládá až do vysílení. Jsme spolu i po letech a já vím, že stojí za to bojovat o manželské štěstí, dát šanci a nebát se mluvit o tom, co nás trápí.

Láska neroste sama od sebe, je třeba se o ni starat a udržovat ji. K synovi pak přibyla i dcera, oba už dnes mají své rodiny. Kdyby se dostali do podobných problémů, vím, co jim poradím.

Soňa B. (60), Praha

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden