Tento koláč patří už více než 300 let mezi nejoblíbenější americké moučníky. Křehký máslový korpus doplněný voňavou jablečnou náplní je pro podzimní sychravé dny to pravé, vůně skořice a perníku navíc krásně provoní váš domov. Zkuste si ho také připravit. U jednoho kousku určitě nezůstanete!
Suroviny:
Na korpus:
225 g másla
350 g hladké mouky
1 lžíce cukru na posypání
špetka soli
1 vejce na potření
1 lžíce másla na vymazání
Na náplň:
800 g jablek
120 g cukru
1 lžíce skořice
1 lžička perníkového koření
šťáva z ½ citronu
½ balení pudinkového prášku
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku se špetkou soli a přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Prsty vytvořte drobenku a nalijte do ní 5 lžic ledové vody. Rukama vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
2. Mezitím začněte pracovat na jablečné náplni. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší, pokud možno stejné kousky.
3. Zasypejte je cukrem, mletou skořicí, perníkovým kořením a zalijte citronovou šťávou. Jablečnou směs promíchejte a nechte asi 15 minut odstát, aby jablka pustila šťávu. Po 15 minutách přidejte do náplně vanilkový pudinkový prášek a znovu promíchejte.
4. Z vychlazeného těsta odkrojte asi třetinu a dejte ji prozatím stranou. Z větší části těsta vyválejte kulatý plát a vložte ho do máslem vymazané koláčové formy. Okraje seřízněte tak, aby nikde nepřesahovaly.
5. Korpus naplňte připravenou jablečnou náplní. Zbylé těsto vyválejte a rádýlkem z něho nakrájejte asi 2 cm široké pruhy. Z těch pak na povrchu koláče vytvořte pravidelnou mřížku.
6. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 50 minut dozlatova. Před nakrojením ho nechte zcela vychladnout. Koláč podávejte pocukrovaný s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Jablečný dezert s mascarpone
Pokud patříte mezi milovnice nepečených krémových dezertů, zkuste si připravit tyto pohárky s mascarpone. Sladký jablečný rozvar se skvěle doplňuje s nadýchaným krémem a cukrářské piškoty namočené v calvadosu dodávají tomuto svěžímu dezertu správný říz!
Suroviny:
500 g jablek
10 cukrářských piškotů
70 ml jablečného džusu
30 ml calvadosu
5 lžic cukru
250 g mascarpone
150 g tvarohu
1 lžička skořice
Jak na to:
✔ Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Vložte je do rendlíku, přidejte tři lžíce cukru, skořici, dvě lžíce vody a 40 ml jablečného džusu.
Směs zahřejte, a jakmile se začne vařit, snižte plamen na minimum a ještě vše asi 10 minut za občasného míchání vařte do úplného změknutí jablek. Nechte vychladit.
✔ Mezitím ve velké míse vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem. Jakmile bude krém hladký a bez hrudek, přidejte tvaroh a vše společně ještě asi minutu šlehejte. V mělké misce smíchejte calvados se zbylým jablečným džusem a v této směsi namáčejte cukrářské piškoty.
✔ Připravte si čisté sklenice a začněte s vrstvením. Na dno vložte piškoty rozlomené napůl nebo nalámané na menší kousky, na ně dejte vrchovatou lžíci krému z mascarpone, lehce ho uhlaďte a přidejte lžíci studené jablečné směsi.
Tento postup ještě jednou opakujte a zakončete ho vrstvou mascarpone. Dezert nechte dobře vychladit, Před podáváním ho poprašte skořicí.