Moje sladké tajemství

Kořeněný jablečný koláč

Tento koláč patří už více než 300 let mezi nejoblíbenější americké moučníky. Křehký máslový korpus doplněný voňavou jablečnou náplní je pro podzimní sychravé dny to pravé, vůně skořice a perníku navíc krásně provoní váš domov. Zkuste si ho také připravit. U jednoho kousku určitě nezůstanete!

Suroviny:

Na korpus:

 225 g másla

 350 g hladké mouky

 1 lžíce cukru na posypání

 špetka soli

 1 vejce na potření

 1 lžíce másla na vymazání

Na náplň:

 800 g jablek

 120 g cukru

 1 lžíce skořice

 1 lžička perníkového koření

 šťáva z ½ citronu

 ½ balení pudinkového prášku

Krok za krokem:

1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku se špetkou soli a přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Prsty vytvořte drobenku a nalijte do ní 5 lžic ledové vody. Rukama vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

2. Mezitím začněte pracovat na jablečné náplni. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší, pokud možno stejné kousky.

3. Zasypejte je cukrem, mletou skořicí, perníkovým kořením a zalijte citronovou šťávou. Jablečnou směs promíchejte a nechte asi 15 minut odstát, aby jablka pustila šťávu. Po 15 minutách přidejte do náplně vanilkový pudinkový prášek a znovu promíchejte.

4. Z vychlazeného těsta odkrojte asi třetinu a dejte ji prozatím stranou. Z větší části těsta vyválejte kulatý plát a vložte ho do máslem vymazané koláčové formy. Okraje seřízněte tak, aby nikde nepřesahovaly.

5. Korpus naplňte připravenou jablečnou náplní. Zbylé těsto vyválejte a rádýlkem z něho nakrájejte asi 2 cm široké pruhy. Z těch pak na povrchu koláče vytvořte pravidelnou mřížku.

6. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 50 minut dozlatova. Před nakrojením ho nechte zcela vychladnout. Koláč podávejte pocukrovaný s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jablečný dezert s mascarpone

Pokud patříte mezi milovnice nepečených krémových dezertů, zkuste si připravit tyto pohárky s mascarpone. Sladký jablečný rozvar se skvěle doplňuje s nadýchaným krémem a cukrářské piškoty namočené v calvadosu dodávají tomuto svěžímu dezertu správný říz!

Suroviny:

 500 g jablek

 10 cukrářských piškotů

 70 ml jablečného džusu

 30 ml calvadosu

 5 lžic cukru

 250 g mascarpone

 150 g tvarohu

 1 lžička skořice

Jak na to:

✔ Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Vložte je do rendlíku, přidejte tři lžíce cukru, skořici, dvě lžíce vody a 40 ml jablečného džusu.

Směs zahřejte, a jakmile se začne vařit, snižte plamen na minimum a ještě vše asi 10 minut za občasného míchání vařte do úplného změknutí jablek. Nechte vychladit.

✔ Mezitím ve velké míse vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem. Jakmile bude krém hladký a bez hrudek, přidejte tvaroh a vše společně ještě asi minutu šlehejte. V mělké misce smíchejte calvados se zbylým jablečným džusem a v této směsi namáčejte cukrářské piškoty.

✔ Připravte si čisté sklenice a začněte s vrstvením. Na dno vložte piškoty rozlomené napůl nebo nalámané na menší kousky, na ně dejte vrchovatou lžíci krému z mascarpone, lehce ho uhlaďte a přidejte lžíci studené jablečné směsi.

Tento postup ještě jednou opakujte a zakončete ho vrstvou mascarpone. Dezert nechte dobře vychladit, Před podáváním ho poprašte skořicí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden