Můj čas na kafíčko

Krásná Andalusie - Španělsko

Španělská Andalusie každoročně láká k letní dovolené mnoho českých turistů. Jsou tu nejenom krásné a rozlehlé pláže, ale také úžasná města, která jsou prošpikována mnoha zajímavostmi.

Období dovolených je v plném proudu. Jižní část Španělska, konkrétně Andalusie, je pak jednou z lokalit, které poskytnou dovolenkářům ty nejlepší podmínky pro příjemně strávený čas. Velmi zajímavá je Costa del Sol, což je vůbec nejnavštěvovanější místo celé Andalusie.

Zajímavá letoviska

Zvolit tu můžete letovisko Torremolinos, které leží kousek od Málagy. Jedná se o moderní místo se spoustou hotelů, kaváren či kvalitních restaurací. Celým Torremolinos se táhne pobřežní promenáda, která odděluje pláž od města.

Proslulá je rybářská čtvrť Carihuela, kde je mnoho restaurací, v nichž ochutnáte nejlepší pokrmy z čerstvých mořských plodů a ryb. Na okraji letoviska se nachází také Aqualand s nejrůznějšími skluzavkami a tobogány. Tady se budou cítit vaše děti a vnoučata přímo jako v ráji.

Atraktivní Benalmádena

Na Torremolinos navazuje další letovisko, kterým je Benalmádena. Tomu dominuje krásný přístav v moderním andaluském stylu Puerto Marina, který je centrem zábavy. Díky dlouhým plážím s pozvolným vstupem do vody si tu skvěle užijí i neplavci.

Na pobřeží Costa del Sol se nachází také Marbella. V centru starého města najdete příjemnou plážovou promenádu i stavby s moderní a typickou andaluskou architekturou. Asi 4 km od Marbelly je vyhlášený přístav Puertu Banús, kde najdete četné butiky i restaurace.

Celá oblast je rájem pro sportovce, konkrétně příznivce vodních sportů a golfu. Chybu neuděláte, když si koupíte dovolenou přímo do Málagy, což je druhé největší město Andalusie.

Jsou tu opravdu krásné pláže, zejména Playa de la Misericordia nebo Playa de San Andrés. Obě vedou k ústí řeky Guadalhorce a je pro ně typický jemný písek a mírný sklon do křišťálově čisté vody.

Pohádkové pláže lákají

Jsou tu ale i kratší pláže východně od přístavu, třeba Malagueta Beach, která je oblázková a plná příjemných zátok. V samotné Málaze navíc najdete spoustu památek. Zajímavá je maurská pevnost Alcazaba s hradem Gibralfaro, katedrála Catedral de la Encarnación či obří býčí aréna La Malagueta.

Vyhledávaný je rovněž rodný dům a muzeum světoznámého malíře Pabla Picassa. Atraktivní jsou tu ale také botanická a zoologická zahrada či Aqualand. Z Málagy se často jezdí na výlety do Gibraltaru, který se nachází nedaleko.

Co se vyplatí ochutnat?

Tradičným, nejenom andaluským, ale celošpanělským jídlem, je určitě paella. Jde o rýži se zeleninou a masem kombinovanou s mořskými plody. Často se podává na pánvi.

Z Andalusie pochází asi nejoblíbenější studená polévka gazpacho, jejímž základem jsou šťavnatá rajčata, k nimž se přidávají papriky, okurka, cibule,  koření a olivový olej. Často se tu připravují čerstvé ryby a mořské plody.

V Málaze jsou oblíbené sardinky. Z dezertů pak churros, což jsou sladké tyčinky, které se máčí v čokoládě. Chutné jsou rovněž koblížky pestiños či marcipán alfajores. K pití si dejte nějaké skvělé andaluské víno, třeba Moscatel.

9 dní letecky, s polopenzí, od 15 019 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden