Moje sladké tajemství

Letní úrazy. Co vás může potkat?

Nejste-li si jistá vážností zranění, vždy je lepší zavolat lékaře.

Doba dovolených je v plném proudu, a kromě radostných zážitků s sebou může přinést i nečekaná zranění. Na co si dát pozor?

V letních měsících a za pěkného počasí s oblibou vyrážíme ven. Zvyšuje se koncentrace lidí v lesích, na cyklostezkách, koupalištích a dalších lokalitách sloužících k pohybovým aktivitám či sportu. I koupání v teplém moři může být skvělým zážitkem, který však může skončit noční můrou. Na tyto nástrahy si dejte pozor.

Nebezpečné koupání

Sama jste se s tím určitě setkala. Jedete k moři, jdete do vody a šlápnete na ježka nebo si rozříznete nohu o mušli a problém je na světě. Podobné strasti vás mohou potkat i na dovolené u rybníka.

Na ježka či mušli tu pravděpodobně nenarazíte, písku a ostrých kamenů je tu však spousta. V takovém případě je dobré předvídat, a pokud si nejste jisti, co vás ve vodě čeká, vždy si berte vhodnou obuv k tomu určenou.

Stále velice časté jsou také úrazy po skoku do vody, kdy může dojít k poranění páteře. I když se to týká především mladších osob, občas se vyskytne výjimka. Máte-li neposedné děti či vnoučata, je dobré znát postupy, co dělat, když se stane nějaký vážnější úraz a někdo by potřeboval lékařské ošetření.

Velmi nebezpečné také je, když při plavání v hluboké vodě dostanete křeč. V takovém případě je důležité zachovat klid, držet hlavu nad vodou, propínat postižený sval a dostat se co nejrychleji ke břehu. Jako prevence je možné užívat dlouhodobě hořčík.

Nečekaný pád

K častým letním úrazům patří i celá řada běžných poranění končetin, jako jsou odřeniny v důsledku pádů, ale také zlomeniny nebo vážnější úrazy hlavy či páteře. Předejít těmto úrazům se dá přitom docela jednoduše.

Poranění hlavy a končetin bývají často důsledkem nenošení přilby a chráničů při cyklistice, jízdě na kolečkových bruslích, skateboardu nebo na motocyklu. Myslete na to, a pokaždé když vyrazíte někam na cestu, si je vezměte.

Když uklouznete, zakopnete nebo odněkud spadnete a máte podezření, že by kost mohla být zlomená, končetinu znehybněte a vyhledejte lékaře. Zlomenina se musí zafixovat, jinak hrozí, že špatně sroste.

Otravný hmyz

Všudypřítomný hmyz už k létu tak nějak patří. Poštípání většinou nebývá spojeno se závažnou kožní reakcí a stejně jako při bodnutí vosou postačí pomazání místa vpichu mastí či gelem s protialergickým účinkem.

Alergie na vosí či včelí jed se však může vyskytnout i nečekaně. Pokud znenadání začnete pociťovat, že se vám špatně dýchá, objeví se otok nebo vyrážka, měla byste vyhledat pomoc. Tento stav se může změnit v anafylaktický šok, při kterém hrozí i smrt.

Dobře vybavená lékárnička

Ať už trávíte dovolenou kdekoli, měla byste mít dostatečně vybavenou lékárničku. Určitě nestačí jen dezinfekce a náplast, s sebou si vezměte i léky, které běžně užíváte, například na zvýšený tlak, léky na štítnou žlázu, ale i na alergii.

Dělá-li se vám špatně v letadle či jiném dopravním prostředku, přibalte si léky proti kinetóze neboli cestovní nemoci. Neztratí se vám ani léky proti bolesti hlavy a zubů. Do mnoha destinací se hodí i přípravky proti průjmu a zácpě. Účinné je například živočišné uhlí. Koupit si můžete kapky na uvolnění nosu, na zánět spojivek či kašel.

Trpíte-li na křeče, pomůže vám již zmíněný hořčík. Zpříjemnit dovolenou vám může také dobrý opalovací krém s vysokým UV faktorem, přípravek na případné spáleniny a špunty do uší. Pokud doma něco zapomenete, nezoufejte, volně prodejné přípravky se dají koupit i v cizině.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden