Můj kousek štěstí

Mallorca, nejoblíbenější španělský ostrov

Dlouhé písečné pláže, tyrkysové moře, vrcholky hor a lahodná sangria

Je to jeden ze čtyř Baleárských ostrovů. Všude kolem uvidíte piniové lesy, zákoutí plná květin, okouzlující pláže, romantická městečka a majestátní hory.

Mallorca je oblíbená španělská perlička odpočinkových destinací. Je rozmanitá. Nabízí mnoho krásných pláží a koupání ve Středozemním moři, zejména na východní části ostrova.

Na západě vás čekají hory, vhodné pro turistiku i cyklistiku, a najdete tu také zajímavé historické památky. Z jedné strany ostrova na druhou se dostanete do hodiny, takže jej během dovolené stihnet i procestovat.

Lví podíl na oblíbenosti ostrova má klima. Slunce tu svítí víc než 300 dní v roce. Pláže jsou plné nejen turistů, ale i místních – horkokrevných Španělů, kteří vás rádi a galantně provedou večerním městem.

Katedrála a maják

Hlavní město Palmu de Mallorca musíte vidět. Má nádhernou katedrálu La Seu, patří mezi nejúchvatnější v Evropě. Nemůžete ji přehlédnout, je vidět ze širokého okolí.

Palma vás okouzlí také malebnými uličkami a za prohlédnutí stojí hrad Bellver nad městem. Byl sídlem mallorských vládců, býval ale také nedobytným vězením. Po celé severní části ostrova naleznete mnoho krásných starověkých hradeb, po kterých se můžete procházet s báječným výhledem na ostrov i moře.

Pokud navštívíte město Alcudii s jeho rozsáhlou pláží, najdete nedaleko slavný maják Cap de Formentor. Pokud se k němu vydáte autem, neváhejte vyjet až úplně nahoru. Cesta sice vypadá, že není pro auta vhodná, ale žádný zákaz neuvidíte a lidé tam běžně jezdí.

Také městečko Soller si zaslouží vaši pozornost. Je velkým lákadlem díky historické železnici, která vede z Palmy. Romantická trasa vede pohořím a vlak projíždí mnoha tunely.

Co si přivézt domů?

Dalším tipem na výlet po ostrově je klášter ve Valldemose, který je známý tím, že zde pobýval v posledních letech svého života skladatel Fryderyk Chopin. Vydejte se pak z kláštera do olivových hájů, je to krásná procházka.

Další dobrý tip je vesnice Fornalutx, která byla označena jako nejhezčí na ostrově. Pokud strávíte dovolenou na Mallorce jistě se nebudete chtít vrátit domů bez nějakých lokálních dobrot.

Vyzkoušejte třeba některou z místních kořenících směsí, které se přidávají do olivového oleje. Na trzích bude jistě bohatý výběr. Díky příznivým podmínkám na ostrově má výtečnou kvalitu také zdejší víno, které se vyplatí ochutnat.

Pokud si chcete domů odvést nějaký ten suvenýr, jistě tu narazíte na originální šperky z perel, které mají dlouholetou tradici. Na Mallorcu se můžete vydat i v zimních měsících, čeká vás tu přívětivé počasí, která láká k romantickým procházkám.

Dejte si sopas

Základem kuchyně na Mallorce je vepřové maso, zelenina, cibule, česnek a olivový olej. Národním pokrmem je sopa mallorquines, vesnické jídlo podobné polévce ze zelí, masa a tenkých plátků chleba zvaných sopas.

Ze sladkostí je nejznámější ensaimada. Základem tohoto pečiva je kynuté těsto poprášené moučkovým cukrem. V této jednoduché podobě se jí ráno, existují ale také varianty s pudinkem, rozinkami nebo čokoládou.

Dovolenou letecky na 8 dní do čtyřhvězdičkového hotelu bez stravy pořídíte již od 8 690 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden