Můj kousek štěstí komerční sdělení

Malování podle čísel – namalujte si svou celebritu

I pro Vás by možná bylo lákavé prožít si alespoň jeden den jako slavná filmová nebo rocková hvězda. Davy nadšených fanoušků, blesky fotoaparátů, rozhovory do novin a večer luxusní apartmán v pětihvězdičkovém hotelu. To se však povede jednomu z miliónu. Ale svou oblíbenou celebritu si můžete zvěčnit vlastní rukou.

Seznamte se s malováním podle čísel!


Z předtištěného plátna bude po domalování krásný obraz

Malování podle čísel? Co to je?


Malování podle čísel je technika nanášení barev štětcem na plátno, na kterém jsou vyznačeny plošky s čísly. Maluje se akrylovými barvami, které jsou v kalíšcích s odpovídajícími čísly. Takto i neškolený člověk může vytvořit obraz na plátně bez předchozích zkušeností s malováním. Stačí se držet jednoduchého návodu.

Tuto techniku znovuobjevil pan Dan Robbins v roce 1950 ve Spojených státech amerických. Ano, říkáme znovuobjevil, jelikož už v době renesance ji například Leonardo da Vinci používal k výuce svých studentů malířství. Aby lépe pochopili, jak se barvy míchají a jak spolu na plátně spolupracují, naznačil jim plochy, ve kterých měli používat převážně jeden odstín barvy. Da Vinciho metoda byla tak úspěšná, že dokonce občas nechával na svých studentech i část práce na svých vlastních obrazech.

Dan Robbins byl malíř a pracoval v projektu, který pomáhal začínajícím umělcům shánět klienty, aby mohli prorazit a prodat svá díla. A Dana napadlo, jak zpřístupnit možnost malování pro více lidí, kteří by si chtěli třeba i jen přivydělat, případně malovat jen tak pro radost. Očísloval tedy ohraničené plochy na plátně a dodal malířům barvy s odpovídajícími čísly. A moderní verze malování podle čísel byla na světě.

Asi ho na začátku ani nenapadlo, jak velký to bude úspěch a jak masově se malování podle čísel rozšíří. V padesátých letech dvacátého století, kdy malování podle čísel vzniklo, mu propadla spousta lidí v Americe a později i ve zbytku světa. V roce 2008 soukromý sběratel z Massachusetts shromáždil přes 6 000 malířských prací pocházejících z 50. let, a vytvořil Muzeum malby podle čísla, největší online archiv malířských děl na světě.

Kdo může malovat podle čísel?


Vlastně každý, kdo udrží štětec v ruce. Díky tomu, že jsou k dispozici různé úrovně obtížnosti předtištěných předloh, mohou malovat děti, důchodci, muži, ženy, zdraví i nemocní, lidé každého druhu vzdělání, umělci, ale i naprostí začátečníci. Jak je to možné?

Malování podle čísel totiž počítá s každou variantou. Dodávají se předlohy s různou úrovní obtížnosti – od opravdu jednoduchých, které mají jen několik ploch a pár barev, přes střední obtížnosti, které třeba už malé děti nezvládnou, ale obrazy už mají pěkné detaily, až po vysokou obtížnost, která vyžaduje pečlivost, dobré oči a pevnou ruku. Za to ale dostanete velice propracovaný realistický obraz. Nikdo neuvěří, že jste ho namalovali sami a napoprvé.

Malovat také můžete z různých důvodů: chcete si jen zkrátit čas, naučit se něco nového, relaxovat a zapomenout na starosti, trénovat si mozek a ruku. To vše s malováním podle čísel můžete, a navíc ve výsledku budete mít krásný obraz akrylovými barvami na plátně.

S malováním podle čísel můžete začít i Vy


Chtěli byste si také namalovat svůj vlastní obraz? Díky technice malování podle čísel to pro Vás bude snadné. Můžete si třeba namalovat svého oblíbeného herce, filmovou postavu nebo zpěváka. Opravdu stačí, když se necháte vést jednoduchým návodem a vynaložíte trochu trpělivosti.

Správná úroveň obtížnosti


Při výběru vhodného plátna je zřejmě nejdůležitější rozhodnout se, jakou úroveň obtížnosti zvolit. Příliš jednoduchý obrázek by nebyl žádnou výzvou a neposkytl by moc zábavy. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete pro vyšší náročnost, než na jakou jste připraveni, může Vás to odradit od dalších pokusů.

My jsme si zvolili web www.zuty.cz, který je v malování podle čísel jedničkou na trhu.

Ten nabízí předlohy pro obrázky v pěti stupních obtížnosti. Mezi nimi si jistě vyberete ten, který pro Vás bude ten pravý.

Velmi snadná náročnost je vhodná pro věkem pokročilejší malíře, potom pro ty, kteří ještě nepřekonali strach z malování, ale určitě i pro děti, které ještě nemají tak pevnou ruku a brzy ztratí soustředěnost.

Plochy na tomto plátně jsou větší a je jich méně. Také členitost jejich hranic je umírněná. Vlastně celkem připomínají dětské omalovánky. Celý obraz tak zvládnou i ti, kteří hůř vidí, nebo se jim chvěje ruka.

Pokud si chcete malování podle čísel jen vyzkoušet a ověřit si, že to zvládnete, můžete i mezi těmi velmi snadnými najít takové, které se Vám zalíbí. Zátiší se slunečnicemi ve váze na parapetu okna vypadají moc pěkně.


Malování podle čísel je dobrodružství, které si s dětmi užijete i Vy
Snadná náročnost je stále ještě vhodná pro začátečníky a nezkušené malíře. Děti tuto úroveň zvládnou dobře, ale už by měly být schopné samostatné práce. Tříleté dítě zřejmě nebude schopné plátno správně vybarvit. Na druhou stranu – pokud ho to bude bavit, klidně ať vytvoří obraz podle svého.

Nicméně školou povinné děti na jedné straně a senioři na druhé straně si s dokončením obrazu jistě poradí. Očíslovaných plošek už může být více a jsou občas i menší, ale stále se dá celý obraz dokončit i během jednoho odpoledne.

Střední náročnost by mohla být určena pro větší děti a dospělé. Vyžaduje už zručnost, kterou malé děti ještě nemají, a některá čísla už jsou celkem malá, takže pro starší oko bude těžší je přečíst. Zato obrázky už mohou být celkem propracované a detailní.

Zdá se, že jde o typ náročnosti, která je vhodná pro zdravého začátečníka. Případně i pro seniora, který si již na snazších obrázcích vyzkoušel, že obraz dokáže dokončit a chce přijmout další výzvu.


Střední úroveň obtížnosti zvládnou i senioři
Složitá náročnost jsou obrázky, které bychom nedoporučili pro první seznámení se s malováním podle čísel. Hodí se už nějaká předchozí zkušenost s malováním. Je dobré, když malíř už ví, co ho čeká, protože tato obtížnost už může vyžadovat více než jeden den práce.

Pokud ale chcete namalovat obraz, který už bude mít dostatek detailů, může to být ta pravá zábava a skvělá zkušenost.

Velmi složité obrázky už se množstvím detailů a malou velikostí plošek blíží k reálnému malování. Plošky jsou vážně drobné, čísla někdy nejsou dost velká a členitost plošek dosahuje vysokých úrovní. Odměnou je ovšem realistický vzhled obrazu a z několika kroků divák ani nepozná, že byl namalován pomocí čísel.

Vyberte si motiv podle svého gusta


Výběr toho správného motivu bude možná ta nejdelší část celého malování. Na ZUTY jich najdete přes 2500 a stále přibývají další. ZUTY totiž disponuje vlastními grafiky, vlastním softwarem pro návrh předloh a tiskárenským provozem, schopným uspokojit zvyšující se poptávku.

Motivy jsou seřazeny v přehledných kategoriích, takže rychle můžete najít tu, kterou máte v oblibě Vy, nebo ten, komu chcete předlohu darovat. Ze všech možností jsme se podívali na celebrity. Fandové do kultury si mohou namalovat známého zpěváka, herce či filmovou postavu. Pro každého je tu něco.

Audrey Hepburn na červeném pozadí


I s minimem barev a s pomocí větších ploch, bude Audrey Hepburn tak krásná, jak ji známe
Audrey Hepburn byla skvělá v komedii Prázdniny v Římě, která ji katapultovala do společnosti filmových hvězd. Za svůj herecký výkon v tomto filmu také získala v roce 1954 cenu americké filmové akademie – Oscara. Její obraz si můžete namalovat i sami pomocí předlohy pro malování podle čísel. Konkrétně tento obrázek je zařazen do nejnižší náročnosti. Při troše snahy ho budete mít za chvíli hotový. Nejde ale jen o prosté vybarvování. Naučte se, jak pomocí pár tahů vytvořit takovouto krásnou siluetu.

Marilyn Monroe


Marilyn Monroe je a navždy bude sexy symbol filmového plátna

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Baker, se během své kariéry snažila vymanit ze stereotypu naivní blondýnky, jejíž někdy až dětské chování navozuje komické situace. V několika filmech se jí to i podařilo, když hrála charakterové role. Nicméně v našich srdcích zůstane navždy jako Sugar z komedie Někdo to rád horké.

Předloha pro tento stylizovaný portrét je zařazena do skupiny se snadnou náročností, a je tedy dostupná pro všechny, kdo by si přáli mít obraz Marilyn doma.

Jack Sparrow


Obraz Jacka Sparrowa zvládnou i větší děti
Jack Sparrow, pardon: kapitán Jack Sparrow, je prototyp drzého piráta, který si s ničím moc hlavu neláme a životem proplouvá stejně jako všemi moři na své milované Černé perle. Jde o jednu z nejvýznamnějších rolí charismatického Johnyho Deppa.

Portrét tohoto sympatického slavného filmového piráta najdete mezi obrázky se střední obtížností, což je poznat na větším počtu barev a menších a členitějších ploškách na plátně.

Náš tip: Sada pro malování podle čísel je i vynikajícím a stále netradičním dárkem pro Vaše blízké. Vy je jistě znáte nejlépe, takže pravděpodobně vyberete právě ten motiv, který je potěší. Obraz buď vymalujte a darujte jej už hotový, anebo ještě lépe – dopřejte obdarovanému tu radost, když si jej vymaluje sám.

Jak začít s malováním podle čísel?


Pokud si objednáte sadu pro malování, dostanete vše, co pro dokončení obrazu potřebujete – plátno s předtištěným a očíslovaným vzorem obrazu, sadu barev v kelímcích s čísly, odpovídajícími těm na plátně, sadu štětců pro malování větších ploch i drobných detailů a vytištěnou předlohu, abyste měli jasnou představu o tom, jak bude vypadat výsledný obraz po namalování.

Plátno můžete obdržet volitelně už napnuté v dřevěném rámu. To opravdu doporučujeme. Výsledný obraz stejně bude v nějakém rámu napnutý, tak proč nevyužít profesionály a nenechat si ho napnout odborně už před malováním. Navíc – na napnuté plátno se maluje mnohem pohodlněji.

Zkušenosti ukazují, že ještě pár drobností by Vám mohlo zpříjemnit práci. V první řadě nějaký hadřík nebo papírové kuchyňské utěrky. Užijete je ve chvíli, kdy měníte kelímek s barvou a potřebujete vymýt štětec a vytřít zbytky předchozí barvy.

Na vymývání štětců se také hodí nějaká sklenice s čistou vodou. Raději nějaká masivnější, aby se při neopatrném pohybu hned nepřevrhla.

Hodí se i nějaké starší noviny jako „podestýlka“. I při sebepečlivější práci se totiž stane, že nějaká ta kapička barvy padne na stůl či na zem. 

Pokud máte, nebo si můžete půjčit malířský stojan, bude to velké usnadnění práce, a pak – dokumentační fotografie budou vypadat vážně přesvědčivě. Zvláště, když si oblečete nějaký malířský plášť, nebo alespoň starší kuchyňskou zástěru, která snese nějakou tu barevnou šmouhu.

Předloha podle vlastní fotografie – dokonalý dárek


Chcete-li někoho obdarovat a věnovat mu předtištěnou předlohu, možná bude nejlepší nápad nechat si vyrobit originální plátno podle vlastní fotografie. Postup je jednoduchý:

  • Najděte nějakou fotografii, ke které bude mít obdarovaný nějaký vztah. Třeba fotografie z jeho svatby, vzpomínka na jeho rodný domek, jeho babička a tak podobně.

  • Objednejte si obraz podle vlastní fotografie, a k objednávce fotografii přiložte.

  • Počkejte na dodávku předlohy, kterou buď vymalujete a darujete hotový obraz jako překvapení, případně někoho potěšíte dvakrát, když mu umožníte obraz vymalovat.


Užijte si malování podle čísel


Ať už jste umělecky nadáni nebo jste nikdy nic nenamalovali, měli byste alespoň jednou zkusit malování podle čísel. Možná to nebude celoživotní láska a skončíte u prvního obrazu, možná mu zcela propadnete. V každém případě ale zjistíte, v čem je kouzlo malby na plátno.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden