Můj čas na kafíčko

Naše velkolepé katedrály

Máte chuť projít se na romantickou procházku?Potěšte se s námi skvosty české architektury od těch nejlepších stavitelů, umělců a řemeslníků. Pokud ráda žasnete nad velebnými věžemi, vitrážemi a oltáři, budete jistě nadšená.

Praha

Chrám sv. Víta

Ikonická katedrála se cele nazývá Chrám svatého Víta, Václava a Vojtěcha a svojí velikostí 124 metrů na délku a 60 na šířku je u nás i největší. Základní kámen kupodivu nepoložil Karel IV., ale už Jan Lucemburský 21. listopadu 1344.

Mohutnou trojlodní katedrálu s věncem kaplí začal stavět Matyáš z Arrasu, po jeho smrti stavbu vedl Petr Parléř. Kromě královské krypty je její nejvýznamnější částí Korunní komora s korunovačními klenoty.

Slavná je mozaika Posledního soudu na Zlaté bráně jižního vstupu z roku 1370. Stavba byla zastavována a znovu upravována, např. v 19. století architektem Josefem Mockerem, a dokončena byla… až v roce 1929!

Kutná Hora

Chrám sv. Barbory

Kutná Hora bývala díky těžbě stříbra nejbohatším městem království a pětilodní katedrála sv. Barbory ze 14. století tomu odpovídá. Bohatí měšťané zaplatili působivou třicetimetrovou siluetu s „napnutými“ stanovými střechami.

Velkolepá síťová klenba zdobená erby české šlechty budí úžas. Nesou ji subtilní pilíře, kterým poskytují oporu klenby bočních lodí.

Chrám disponuje krásnými freskami v kaplích, nejpozoruhodnější jsou v kapli Smíškovské (1490) výjevy Královna ze Sáby a Trajánův soud.

Uniknout by vám neměla kamenosochařská výzdoba. Oltář vyniká barevností a barokní varhany jsou prostě nádherné.

České Budějovice

Chrám sv. Mikuláše

Působí jako typicky barokní, ale základní kámen byl položen už okolo roku 1265, v době založení města. Hned vedle stojí známá Černá věž, která sice k němu jakoby nepatří a vypadá spíš pozdně goticky, přesto je jeho kostelní věží.

Gotická bazilika byla stižena požárem roku 1513 a poté několikrát přestavována až do barokní podoby opět po velkém budějovickém požáru roku 1641. Vysokánský a velkolepý hlavní oltář sv.

Mikuláše z Myry je vrcholným barokním dílem, hodně lidí se chodí dívat na obraz Sv. Mikuláš křísí dvě mrtvé děti, což je olejomalba J. Bachmanna ještě o 130 let starší. Unikátní jsou zdejší varhany, menší z konce 15. století a velké barokní z roku 1728.

Olomouc

Chrám sv. Václava

Původní románská bazilika z první půle 12. století byla počátkem 13. století přestavěna v románsko-gotickém slohu a gotiku neutloukly ani barokní přístavby.

V nejvyšší ze tří věží, stometrové, bije zvon Václav, druhý největší v Česku, a v kapli sv. Jana Křtitele jsou pohřbeni poslední olomoučtí kardinálové.

Nejvýznačnějším prvkem interiéru je oltář Mino de Fiesole z bílého mramoru z roku 1461 se čtyřmi sochami církevních otců.

Prostory zvětšují ještě pozdně středověké kaple, Loretánská, sv. Stanislava a Chórová kaple, s bohatou kamennou a kovoliteckou výzdobou.

Brno

Chrám sv. Petra a Pavla

Katedrála na vrchu Petrov tvoří s dvěma ostrými středovými věžemi odedávna brněnské panoráma. Prazáklady chrámu spadají až na přelom 11. a 12. století, jeho hlavní část je raně gotická, interiér je od 18. století barokní.

V Mariánské kapli kostela najdeme skříň na liturgické nástroje z roku 1652 a mramorovou křtitelnici. Velkolepý zlacený oltář s Kristem a čtrnácti svatými je novogotický, od vídeňského řezbáře Josefa Leimera z roku 1891, a varhany jsou ještě mladší – z roku 1909 od firmy Bratři Paštikové ze Žižkova. Barokní a jiné „dodělávky“ jsou dány tím, že chrám byl mnohokrát poničen válkami.

Plzeň

Chrám sv. Bartoloměje

Katedrála vznikla spolu s Plzní na konci 13. století a její věž je se 102,26 metru nejvyšší kostelní věží u nás. Krásná síťová klenba v hlavní lodi se sbíhá do geometrických kvítků tzv. Šternberské hvězdy.

Na jižní straně se s presbytářem nachází i pohřební kaple rodu Šternberků. Krásný a vysoký dřevěný oltář se světci a archanděly ve východním gotickém presbytáři je až z 19. století od stavitele Svatovítského chrámu Josefa Mockera.

Neomítnuté pískovcové kvádry dávají chrámu syrový vzhled, se kterým výzdoba pěkně kontrastuje. A to nejen gotické sochy svatých, ale i varhany nad portálem a barevná vitrážová okna.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden