Můj čas na kafíčko

Nejkrásnější ostrovy - Řecko

Pokud byste rádi letošní letní dovolenou strávili na některém z rajských ostrovů, zkuste zvolit kterýsi z těch řeckých. Na výběr jich máte skutečně mnoho, my jsme pro vás vybrali šest těch nejzajímavějších.

Korfu

V elmi oblíbeným ostrovem je bezesporu Kofru, který pokrývá bohatá zeleň. Souzní tu typická řecká krása s tichými zákoutími a tradičním vesnickým životem. Velmi oblíbená je hlavně malebná promenáda Liston, na které jsou bílé arkádové terasy.

Asi nejznámější pláží je Paleokastritsa, podle některých dokonce ta úplně nejkrásnější v celém Řecku. Kromě koupání je tu ale tak velmi zajímavé Staré město (Campiello), které je místem, kde se nachází pevnost s hradem. Za návštěvu také stojí Muzeum asijského umění, které se nachází ve starobylém paláci sv. Michaela a sv. Jiří.

Kos

Mnoho turistů každoročně létá také na řecký ostrov Kos, který se nachází v Egejském moři v souostroví Dodekany a proslulý je hlavně coby rodiště antického lékaře Hippokrata. Nejoblíbenější pláží je Agios Stefanos, která nabízí směs bílého písku a malých oblázků.

Pokud ale plánujete dovolenou s vnoučaty, pak spíš vyzkoušejte pláž Tigaki. Většina památek na Kosu se nachází v hlavním městě a jeho blízkém okolí. Za návštěvu stojí antická agora, Ódeion, Dionýsium, vila Casa Romana či Hippokratův platan.

Vidět musíte také johanitskou přístavní pevnost Neratzii. Pokud se budete chtít ukrýt před žhavým sluncem, pak najdete skvělé a voňavé útočiště v borovém lese Plaka Forest.

Kréta

Oblíbená Kréta je vůbec největší řecký ostrov a velmi oblíbené místo pro trávení letní dovolené. Milovníci krásných pláží si tu bezpochyby přijdou na své. Na jihozápadě ostrova se nachází pláž Elafonosi, často přírovnávaná ke Karibiku.

Jednou z nejdelších pláží je pak Amoudara, ležící 5 kilometrů západně od hlavního města Heráklionu. Je ideální nejen pro surfaře, ale také pro rodiny s dětmi. Pokud máte rádi palmy, pak se vám bude líbit na pláži Vai. Navštívit ale stojí za to i místní památky, zejména pak soutěsky Samaria či pevnost Spinalonga, která chrání přístav Elounda.

Lefkada

Mezi Korfu a Kefalonií se nachází Lefkada, která se řadí mezi Jónské ostrovy. Tu si turisté zamilovali hlavně díky plážím, které opravdu stojí za to. Jako první musíme uvést Porto Katsiriki se zaoblebými oblázky a tyrkysovou vodou. Tady je dobré si pořídit pro větší pohodlí boty do vody.

Pár kilometrů odtud se na divokém jihozápadním pobřeží nachází pláž Egremni, která je chráněná dlouhou bariérou z útesů. Pokud se sem budete chtít dostat, musíte využít lodní dopravy, takový výlet je ale moc zajímavý. Za návštěvu jistě stojí i vodopády Nydri či tajemný klášter Panagia Faneromeni.

Rhodos

Dovolená na ostrově Rhodos pro vás bude něčím, na co budete rádi vzpomínat. Asi nejkrásnější pláží tu je Afandou, která je kombinací oblázků a písku. Ačkoli je nejnavštěvovanější na celém ostrově, vždy tu najdete diskrétní místečko jen a jen pro sebe.

Kolem stojí řada hotelů a pro návštěvníky je připravena spousta lehátek a slunečníků. Zajímavá je také pláž Anthony Quinn, jež má kolem sebe skály. Ta sice není tak úplně vhodná pro děti, ale ty můžete vzít do rekreačního střediska Faliraki, plného vodních atrakcí.

Na Rhodu se nachází mimo jiné statek zaměřený na chov pštrosů, romantiky vyhledávané přístavní městečko Lindos a starověká akropole s chrámem Athény Lindské.

Zakynthos

Jónský ostrov Zakynthos v západní části Řecka patří k těm s nejkrásnější přírodou. Přitahuje hlavně tyrkysově modrými vodami, které jsou domovem ohrožené mořské želvy – karety obrovské. Atraktivní jsou také zálivy s průzračným mořem a vraky lodí na západním pobřeží.

Na Zakynthosu se nachází rovněž jedna z nejfotografovanějších pláží celého Řecka – Navagio. Jedná se o písečný půlměsíc ohraničený vápencovými útesy s rezavým vrakem lodi.

Krásné pláže jsou také na poloostrově Vassilikos, konkrétně pak písečná pláž s mělkým mořem Gerakas nebo Banana s písečnými dunami. Proslulé tu jsou rovněž Modré jeskyně, k nimž vás dopraví loď.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden