Můj kousek štěstí

Nejlepší přehrady ke koupání

I u nás nyní najdete krásné pláže, hřejivé slunce a příjemnou vodu k dovádění.

Proč jezdit k moři v době, kdy si můžeme užívat všech slastí a radovánek léta v naší krásné zemi? Možností, kam vyrazit k vodě, je opravdu mnoho.

To je naše moře

Jako naše české moře je označováno Lipno. Je to největší vodní plocha u nás. Pláží tu najdete několik.

Ta v Lipně nad Vltavou se táhne po celé délce obce, je travnatá s pískem a pozvolným vstupem do vody. Pokud vás zaskočí nepříznivé počasí, můžete si užít v Aquaworldu Lipno, kde je krytý bazén a děti se mohou vyřádit v Hopsáriu.

Úžasnou písečnou pláž najdete na Králičím ostrově nebo v Horní Plané. Skvělá je též pláž ve Frymburku, kde si přijde na své i vaše touha po poznání. Najdete tu totiž také muzeum.

Pokud zamíříte do Černé v Pošumaví, budete tu mít z pláže skvělý výhled na ostrov Tajvan i na Lipno nad Vltavou. Kolem nádrže vede plno cyklostezek a zvažte i procházky šumavskou přírodou. Nejkrásnější pohled na Šumavu vám ale poskytne také oblíbená Stezka v korunách stromů.

Slapská romantika

Pátá největší přehrada v Čechách je součástí vltavské kaskády. Slapy milují zejména Pražáci, protože se nachází 30 km od Prahy směrem proti proudu Vltavy. V okolí nádrže je k dispozici řada kempů, hotelů a penzionů, ale i krásná příroda.

A kde se na Slapech vykoupat? Oblíbená je Nová Rabyně: Autocamp tu nabízí travnatou pláž s pozvolným vstupem do vody, půjčovnu lodiček a šlapadel, dětské hřiště s kolotočem a prolézačkami. Kotviště Slapy Marine v Autokempu Slapy Skalice nabízí též půjčení motorových člunů či šlapadel, nejdete tu i bar na vodě.

Skvělé veřejné tábořiště nabízí Nová Živohošť. Kemp na Cholíně je vhodný zase pro milovníky přírodního koupání a rybaření. Travnatá pláž je tu zastíněna vzrostlými stromy. Vstup do vody je pozvolný, dno písčité.

Zkuste Vikletice

Vodní nádrž Nechranice na řece Ohři leží mezi městy Kadaň, Chomutov a Žatec. Rozlohou je u nás šestou největší přehradní nádrží. Původně měla vodou zásobovat nedalekou elektrárnu, dnes slouží hlavně k rekreaci.

Můžete si zde užít nejrůznější vodní sporty i rybolov. V obci Vikletice, kde se nachází nejstarší kemp, si můžete koupit povolenku k lovu ryb. V okolí přehrady naleznete řadu hotelů, pensionů, chat, kempů a občerstvení.

Z Chomutova, Kadaně a Žatce vedou na přehradu dobře značené cyklotrasy. Přehrada je přístupná ze všech směrů, ale největší koncentrace kempů, pláží a míst k rekreaci se nachází na pravém břehu přehrady právě v okolí Vikletic. Zde najdete i největší kamenopísčité pláže a nejlepší přístup k vodě.

Cestou do Věstonic

Největší pýchou Moravy je kaskáda tří vodních nádrží pod Pálavou. Nové Mlýny slouží ke koupání, k rybolovu, windsurfingu i k lodní dopravě. Okolí přehrady je skvělé pro pěší výlety i cykloturistiku.

Po hrázi vede silnice z Dolních Věstonic do Strachotína. Z obou míst na vás dýchá historie. Na jednom ze dvou ostrovů, které vznikly po napuštění nádrže, stojí zbytky kostela, který byl součástí zatopené obce Mušov.

Na břehu Novomlýnské nádrže najdete dvě oddělené laguny s travnatými i písečnými plážemi. Nejznámější jsou Pasohlávky a kemp Merkur. Najdete tu dokonce i letní kino.

Za návštěvu stojí i nedaleký Lednicko-valtický areál. Pokud chcete mít zdejší krajinu jako na dlani, vyšlápněte si tu na rozhlednu Minaret, a pokud se budete chtít zchladit, zajděte do jeskyně Na Turoldu v Mikulově.

Rozkoší proti stresu

V sevření měst Česká Skalice, Náchod a Nové Město nad Metují leží vodní nádrž Rozkoš. Je osmou největší přehradou v Čechách. Podél břehu tu objevíte hned několik pláží a na severu koupaliště.

Přehrada nabízí možnost koupání, rybolovu, vodních sportů a různého dovádění ve vodě. Pěkně si tu odpočinete od stresu a shonu. A kdo se nechce smočit ani nic ulovit, ten může nasednou na lodičku a užít si okružní plavbu Rozkoší.

Kousek od koupaliště se můžete po západu slunce podívat i na film, protože tu mají letní kino. K přehradě Rozkoš se dostanete autem, autobusem i vlakem.

Když už tu budete, udělejte si výlet do Babiččina údolí. Z České Skalice vás tam dovede cyklotrasa Babiččino údolí na kole. Po cestě uvidíte sousoší Babička s vnoučaty, Staré Bělidlo i Viktorčin splav.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden