Můj kousek štěstí

Není pocení jako pocení

Někdo se silně potí v podpaží, jiný na nohou nebo dlaních. Všechny druhy nadměrného ocení jsou nepříjemné, ale pocení hlavy, obličeje a ve vlasech obtěžuje ještě víc.

Nadměrné pocení u kořínků vlasů a v obličeji sice není nemoc, ale dokáže dost potrápit. Na rozdíl od ostatních míst ho nelze tak snadno skrýt ani vyřešit antiperspirantem.

Proč právě tady?
Pocení je přirozenou součástí termoregulace organizmu. Když se tělo příliš zahřeje, hormony stimulují potní žlázy, aby začaly vylučovat více potu. Ten se následně odpařuje a tělo se tak ochlazuje. Někdy se však v rovnováze hormonů „něco pokazí“ – často se to stává ženám v menopauze –, někdy může jít o genetickou záležitost, která se nedá se zcela vyléčit. Výsledkem je nadměrné pocení, které se může projevovat i jen lokálně, třeba právě na hlavě, v obličeje a vlasech. Tato místa jsou nejvíc „na ráně“, aby si jich někdo všiml, což může vést i k velkým společenským problémům a vzniku komplexů. Mezi nejčastější spouštěče pocení patří například vyšší teploty, fyzická námaha, ale i stres, úzkost a strach nebo emoce, jako je vztek, rozčilení či vzrušení. Zvýšené pocení mohou vyvolat také některé léky či problémy se štítnou žlázou.

Co s tím?
Existují způsoby, jak tento problém aspoň trochu zmírnit. Omezte nošení pokrývek hlavy, pokožka a vlasy potřebují dýchat. Noste s sebou kapesníčky na otírání potu. Kdykoli budete mít možnost, choďte naboso a v otevřené obuvi, i to pomůže k ochlazení hlavy. Vynechte ze svého jídelníčku pikantní nebo kořeněné potraviny – česnek, cibule, pálivé papriky, chilli, kari apod. můžou pocení zhoršit. Vyzkoušet můžete i meditaci, případně přírodní preparáty na zmírnění napětí. Vlasy si myjte přírodními šampony bez silikonů a dalších zatěžujících látek. Vybírejte si takové, které se kromě mytí vlasů čistí i pokožku, například s extraktem z máty. Vlasy si vysoušejte pouze vlažným vzduchem, a pokud máte vlasy delší, noste je vyčesané nebo je stáhněte do culíku. Také hezká bavlněná čelenka na hranici vlasů a pokožky jako první bariéra část potu pohltí. A pokud pocení souvisí s přechodem, nechte si předepsat hormonální substituční terapii nebo vyzkoušejte některý z přírodních nehormonálních preparátů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden