Můj kousek štěstí

Nepřidělávejte si vrásky zbytečně

Často slýcháváme „zaručené“ informace o vráskách. Ale ne všechny jsou pravdivé. Jak je to tedy s nejčastějšími mýty kolem vrásek?

Na mastné pleti se nedělají?

Lidé s mastnější pokožkou mají díky mazu v pleti, který dokáže hydratovat pokožku menší sklon k tvorbě prvních vrásek, ale rozhodně to neznamená, že vrásky nemohou mít.

Maz nemá nic společného například se vznikem vrásek kolem očí tzv. stračích nožek.

Jsou dědičné?

Geny určitou roli hrají – rozhoduje například množství melaninu, pigmentu, který dodává pleti barvu a ovlivňuje, jak naše pokožka reaguje na slunce. Lidé se světlou kůží jsou obvykle citlivější na poškození sluncem, které způsobuje předčasně stárnutí pokožky.

Důležitý je ale i životní styl, který se nedědí, a to, jak žijeme, má velký podíl na vzniku vrásek: stres, strava, vhodná kosmetika, kouření, alkohol či celková péče o pokožku.

Vnitřní spokojenost se promítne i na vašem celkovém vzhledu.

Dostatečné pití vypne pleť?

Dodržovat správný pitný režim je přínosné nejen pro náš organismus, ale i pokožku, protože voda hydratuje i ji. Je to potřeba především u suché pleti, kdy voda brání jejímu dalšímu vysušování.

Ale rozhodně jen dostatek vypité vody nezpůsobí vypnutí vrásek ani nezabrání vzniku hlubokých vrásek. Pleti je potřeba dodat vláhu i zvenčí, například pomocí kyseliny hyaluronové, která na sebe dokáže dobře vázat vodu a i starší, povadlá a unaveně vypadající pleť se okamžitě vzpamatuje, vypne a rozjasní.

Smích může za rýhy?

Vrásky v obličeji mohou vznikat od častého smíchu, ale i mračení či z jakýchkoliv mimických grimas včetně mluvení. Jenomže nesmát se rozhodně není prevence proti vráskám – nejlepší je dostatečná UV ochrana a kvalitní péče o pleť.

Pokud vás přece jen trápí vrásky způsobené grimasami, můžete je zmírnit například injekční aplikací botulotoxinu, například mezi obočím či na čele, anebo kyseliny hyaluronové.

Vrásky od smíchu dodávají osobitost, nebraňte se mu.

Drahé krémy všechno vygumují?

Drahé krémy a séra jsoujistě kvalitní, ale často je do jejich ceny promítnuta také značka, což ovšem nemá na pleť a vrásky pražádný vliv. Důležité je jejich složení, které může být u dražších i levnějších produktů prakticky shodné.

I obyčejný krém z drogerie může mít na vaši pleť srovnatelné účinky. Dobré je používat přípravky s obsahem retinolu, kyseliny hyaluronové, kolagenu či koenzymu Q10.

Dobré rady

• Proti tvorbě vrásek je dobré spát na zádech.
• Pokud špatně vidíte, pořiďte si brýle, mžouráním se pleť pokrčuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden