Můj kousek štěstí

Ostrov ve zlaté lázni

Koupání v záplavách paprsků, úchvatné památky, vůně jasmínu a ibišku

Podle legendy se Rhodos vynořil z moře a dostal jméno podle dcery boha Poseidona. I když znamená růži, má ve svém znaku ibišek. Téměř po celý rok je ostrov zalitý sluncem a vůní květin.

O tom, který z řeckých ostrovů je nejkrásnější, se vedou nekonečné spory. Mezi největší favority patří Rhodos. V minulosti se stal obrannou baštou Evropy a oblíbeným místem křižáků.

Celé dny tu můžete okupovat slunečníkový set na pláži u hotelu nebo s trochou snahy objevíte místa, kde nepotkáte živáčka. Severní pláže jsou divoce omývány vlnami Egejského moře. Voda je tu chladnější, ale ocení ji ti, kdo milují poloprázdné pláže.

Překrásná Alyki je pod hradem Monolithos a jižněji od ní objevíte moc hezkou Fourni beach. Jižní strana Rhodu je naopak jemně ošplouchávána teploučkými vlnkami Středozemního moře.

Vstup do vody je pozvolný, s písčitým dnem. Sem je soustředěno nejvíce resortů a nejoblíbenější jsou pláže Tsambika a Stegna beach.

Kolos nepřežil

Hlavní město ostrova nese stejné jméno. Navštivte v něm přístav, kde kdysi stála nad vjezdem rozkročená obří socha Rhodského kolosu – jednoho ze sedmi divů světa. Na jeho místě dnes najdete dva sloupy se sochou jelena a laně.

Kolos byl zničen již velice dávno zemětřesením. Kresby toho, jak kolos vypadal, se staly ale předlohou pro sochu Svobody. Za návštěvu stojí Velmistrovský palác, který sloužil jako citadela.

V jižním cípu města je pak přírodní park Rodini, který je ideálním místem pro odpočinek. V centru města je stále živo. Na své si tu přijdou všichni – ať už v restauracích, v zákoutích s malebnými kavárničkami či v nočních klubech a diskotékách.

I mimo hlavní město ale najdete antické památky. Nesmíte vynechat především akropolis ve městě Lindos. Homér uvádí Lindos jako jedno z měst, které se zúčastnily trójské války. A podstatné jsou také ruiny města Kameiros.

Olivy a víno

Pokud toužíte po přírodních krásách, vydejte se do Údolí motýlů na severu ostrova. Během července a srpna se sem slétají tisíce nádherných exemplářů.

Dalším malebným místem je kostelík Moni Tsambika.  Stojí na vysokém kopci. Z něho budete mít dokonalý výhled na pláže a moře.

Jak už jsme zmínili, při návštěvě Rhodu vaše smysly zaplaví vůně a barvy květů jasmínů, ibišků a oleandrů. Pěstují se zde olivy, citrusy a vinná réva.

Pokud jste vášniví vinaři, měli byste navštívit vesnici Embonas. Místní vinaři vám dopřejí degustaci. Jejich specializací je především výroba šumivého vína.

Protože je Rhodos poměrně rozlehlý, vyplatí se půjčit si auto. Autopůjčoven tu najdete mnoho, silnice jsou kvalitní, jižní magistrála nese dokonce hrdý název dálnice. Na ostrově se můžete ale pohybovat i autobusem, který není drahý a na jihu ostrova můžete využít i lodní dopravu.

Dovolenou na 7 dní letecky do 4hvězdičkového hotelu s all inclusive pořídíte již od 12 290 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden