Některé pokojové květiny dokážou skvěle vyčistit vzduch v bytě. Stačí si jich několik pořídit a je to. Které to jsou?
Klívie
Pokud chcete, aby se květy na dlouhém stonku vyvinuly, je třeba rostlinu od srpna do prosince uchovávat v chladné a světlé místnosti a výrazně omezit zálivku.
Toulitka
Ačkoli se jedná o relativně nenáročnou rostlinu, přesto má její pěstování několik specifik. Aby vykvetla, je třeba jí od listopadu do února dopřát vegetační klid. Ten spočívá v tom, že omezíme rosení i zálivku. Po zbytek roku nesnáší sucho a suchý vzduch ani pobyt na přímém slunci.
Břečťan
Jeho pěstování se do značné míry odvíjí právě od zbarvení listů. Světlolisté kultivary vyžadují více světla, ty zelenolisté snesou stín nebo polostín. Během zimy omezte zálivku.
Zelenec
Snese přeschnutí i zamokření. Jediné, co úplně nemusí, je přímý sluneční úpal.
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům… První tulou, jak se těmto zvláštním
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerstvého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.