Můj kousek štěstí

Povinná výbava do každé kabelky

Malí, ale šikovní – deodoranty a antiperspiranty

Stoupající teploty jsou příjemné, nemusíme se halit do těžkých kabátů a bund. S nimi ale přichází jiný problém – pocení.

Přirozený proces, kterým se tělo ochlazuje, to je pocení. Ale „koláče“ v podpaží nechceme. A právě s tím nám pomáhají deodoranty a antiperspiranty.

Co je lepší?

Někdy v tom nemáme cela jasno, je to ale jednoduché. Deodorant bojuje proti zápachu, antiperspirant navíc omezuje i tvorbu potu. Pokud se potíte jen málo, ale bojíte se zápachu, postačí vám deodorant.

Tuhé deodoranty se nanášejí s citem, aby jejich přebytky viditelně neulpěly na kůži.

Ten většinou neobsahuje sloučeniny hliníku. Pokud se naopak potíte hodně a obáváte se jak zápachu, tak propocených skvrn na oblečení, sáhněte raději po antiperspirantu.

Tvorbu potu mírní díky obsahu kamence nebo sloučenin hliníku. Existují ale i přírodní antiperspiranty, kde účinnou složkou může být třeba šalvěj nebo zinečnaté ionty, které bojují proti zápachu, a navíc nedráždí pokožku.

Deodoranty i antiperspiranty můžete mít jako sprej, roll-on kuličku nebo v tuhé formě. Tady záleží jen na vás, čemu dáte přednost, jejich účinnost je stejná nebo podobná.

Svěžích vůní je v přírodě na výběr spousta.

Na formě záleží

Malé rozdíly tu ale jsou. Roll-on na kůži zasychá nejdéle, ale většinou nedělá skvrny na oblečení a bývá šetrný k pokožce. Tuhý může dělat skvrny nebo bílé „žmolky“ na kůži, záleží ale na konkrétních produktech.

Pokud vám tato forma vyhovuje, hledejte ty, které na etiketě hlásají, že skvrny nedělají. Spreje zasychají nejrychleji, aplikace je jednoduchá a mívají nejvýraznější vůni. Na trhu jsou i výrobky, které zaručují, že nebudou způsobovat skvrny na barevném, černém či bílém oblečení.

S vůněmi opatrně

Někdy mohou vonět skoro jako parfém, takže už nepotřebujete žádný použít. V některých případech si můžete pořídit přípravek proti pocení a například voňavý tělový sprej, případně i tělový krém se stejnou vůní.

Pokud se ale svého oblíbeného parfému vzdát nechcete, vyberte si deodorant či antiperspirant bez parfemace. Praktické je pořídit si jeden exemplář do koupelny a druhý stejný v mini balení, které můžete nosit s sebou v kabelce a použít ho vždy v případě potřeby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden