Můj kousek štěstí

Překyselení organismu

Překyselení organismu není nemoc, ale příznak

Překyselení organismu neboli acidóza znamená, že je v těle příliš mnoho kyselin. Pro celkové zdraví je důležitá rovnováha mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad.

Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, špatně spí, má bolesti svalů, hlavy, zad, trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo nebo průjmy. A pozor – i když si to mnozí myslí, pálení žáhy není známkou překyselení organismu, to je zcela jiný problém.

Acidózu ale většinou není třeba léčit, mnohem lepší je co nejrychleji přijít na to, co ji způsobilo, a začít léčit tento stav. Pak dojde postupně k normalizaci pH a rovnováha se ustálí sama. Jak dostat tělo do rovnováhy Základem pro zlepšení stavu je úprava stravování.

K odbourání kyselin potřebujete doplnit látky zásadité: zařaďte do jídelníčku zásadotvorné a neutrální potraviny, jako jsou brambory, pohanka, sója. Jezte pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné pečivo.

Omezte konzumaci alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a perlivých nápojů, úpijte obyčejnou vodu, zeleninové šťávy, zelený a bylinný čaj – vyzkoušejte odvar z fenyklu, pampelišky, kopřivy nebo ženšenu.

Vitaminy a minerály doplníte například zeleným ječmenem nebo chlorellou. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden