Můj čas na kafíčko

Ráj dovolenkářů - Bulharsko

Velmi oblíbeným místem českých turistů pro letní dovolenou je Bulharsko. Místní letoviska jsou skvěle vybavena, nabízí krásné písečné pláže a v okolí také zajímavé památky. Navíc tu není draho, tudíž vás dovolená nebude stát desítky tisíc.

Zlaté písky

Vůbec největším bulharským letoviskem jsou Zlaté písky. V této oblasti má být vůbec nejčistší písek u Černého moře. Zdejší pláže se pyšní Modrou vlajkou, což znamená, že spolu s mořem jsou velmi čisté.

V ulicích Zlatých písků je roztroušeno bezpočet barů, restaurací a občerstvení. Pochutnat si je možné na typické bulharské, ale i mezinárodní kuchyni.

V letovisku je lákadlem i aquapark Aquapolis, který nabízí spoustu bazénů, ale třeba i vířivek, kde si skvěle odpočinete, zatímco děti nadchne několik tobogánů. Pokud s sebou berete dceru s jejím milým, pak je večer pošlete  odreagovat se do Arrogance Music Factory, což je největší noční klub v celém letovisku.

Nesebar

Pokud chcete dovolenou spojit s poznáváním, pak určitě zvolte Nesebar. Procházet tu budete kolem domů v historické části, k návštěvě láká archeologické muzem, ale i pozůstatky opevnění.

Za vidění stojí rovněž starodávný větrný mlýn na mostě spojujícím staré a nové město. Kolem je mnoho laviček, a tak si vychutnáte i příjemný výhled do okolí. Nesebar má malou pláž ve staré části a další dvě v nové.

Lze si tu rezervovat léhátko či si můžete přinést i vlastní vybavení. V okolních restauracích si pak můžete vychutnat skvělou místní rybí polévku. Nenechte si ujít ale ani žraločí speciality či smaženou rybu tsatsa.

Varna

Návštěvu této destinace doporučujeme každému, kdo chce užít zahálku spolu se zážitky. Chloubou Varny je Primorskij park, který se vine podél moře a je dlouhý
8 km.

V létě tu najdete dostatek stínu a během procházky se můžete zastavit například v zoo, námořním muzeu nebo vyhlášeném delfináriu. Milovníky historie zaujme chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice, který je dominantou města.

Ve Varně ale také najdete Římské lázně či Archeologické muzeum. Pokud se zde budete chtít vykoupat, máte možnost na překvapivě čistých městských plážích. Všude je možné si půjčit léhátka, slunečníky, ale i pomůcky pro různé sportovní aktivity.

Sluneční pobřeží

Krásné Sluneční pobřeží je učiněným rájem dovolenkářů. V široce otevřené zátoce se táhne 5,5 km dlouhé písčité pobřeží, které je obestavěné hotely různých kategorií.

Na moře tu tak nejspíš budete mít výhled i přímo z pokoje a cesta na pláž vám zabere minimum času. Pozvolný vstup do moře ocení vaše vnoučata. Večery je možné trávit v pestré škále zábavních podniků, kterých jsou místní uličky plné.

S vnoučaty můžete navštívit místní Action Aquapark, který je plný tobogánů a skluzavek a nabízí i divokou řeku. Z hlediska dětí je vděčným lákadlem také Lunapark, kde je  horská dráha, Strašidelný dům a malé děti nadchne autodrom.

Albena

Dalším vyhlášeným letoviskem v Bulharsku je Albena. Ta je pozoruhodná díky 5 km dlouhé a 150 m široké pláži s jemným pískem a poklidným, příjemně teplým mořem.

Albena také nabízí minerální prameny a několik wellness center. Nemusíte ale jen celé dny ležet na pláži, je tu také vodní park Aquamania. Pokud máte rádi památky, pak se vám bude líbit archeologické naleziště Ekrensko Kale u Kraneva.

Albena se nachází jen asi 30 km od Varny, takže pokud sem budete chtít cestovat na vlasní pěst, do Albeny vás doveze mikrobus, který jezdí několikrát denně.

Balčik

Jestli chcete i během dovolené trochu ušetřit, pak zvolte Balčik, který je lacinějším resortem než např. nedaleká Albena či Zlaté písky. Je to zejména proto, že je tu hodně domorodců.

Najdete tu dvě menší písčité pláže – jedna se nachází přímo v centru, druhá u paláce Královny Marie poblíž botanické zahrady. Obě mají pozvolný vstup do vody a jsou turisticky plně vybavené. Největší atrakcí Balčiku je kromě pláží také letohrádek rumunské královny Marie Alexandry Victorie.

Okolo něj je pak velká botanická zahrada, která je pro návštěvníky lákadlem hlavně zkraje léta, kdy je v plném květu. Balčik je ideální místo pro všechny, kteří chtějí skloubit odpočinkovou dovolenou s poznáváním místního života.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden