Můj čas na kafíčko

Ráj na konci světa - Portugalsko

Požitkáři vyráží každoročně na letní dovolenou do Portugalska. Atlantický oceán je sice chladnější, ale o to krásnější je okolní příroda a skvělý je tu i veškerý servis.

Oblíbenou zemí pro letní dovolenou je i Portugalsko, a to zejména jeho jihozápadní část. Vyhledávanou oblastí je Algarve, které zahrnuje jižní pobřeží Portugalska od španělských hranic až k mysu sv. Vincenta na tzv. konci světa.

Oblíbené Algarve

Algarve nabízí mnoho letovisek s krásnými plážemi, lákajícími k odpočinku. Jednou z nejoblíbenějších je Praia da Rocha, kterou pokrývá zlatavý písek a je dlouhá téměř 1,5 km. Pláž obklopují extravagantní skalnaté útvary, které mnohdy připomínají obří sochy.

Překrásná je také pláž Praia de Odeceixe, jež je vhodná pro rodiny s dětmi, které si tu mohou hrát na jemném písku i v několika zákoutích vytvořených právě pro děti. Pláž je unikátní tím, že jde o písečný výběžek, který z jedné strany obklopuje široširý oceán a z druhé strany ústí řeky.

Krásné pláže

Skvěle se ale budete cítit i na pláži Benagil v přímém sousedství vysokých vápencových jeskyň, které svým tvarem připomínají gotické stavby. Dalším pozoruhodným místem je městečko Carvoeiro se stejnojmennou pláží.

Příjemné chvíle strávíte i na plážích v dosahu skalisek v lokalitě Albandeira či Marinha. Vyrazit se dá také na výlet do města Faro, kde je novoklasicistní oblouk Arco da Vila či katedrála Santa Maria.

Atraktivním městečkem je také pobřežní Lagos s mnoha restauracemi – pokud máte rádi ryby a plody moře, tady budete nadšení.

V regionu Algarve leží také město Albufeira s pláží Falesia, která je hodnocena jako jedna z nejkrásnějších na světě. Jde o úzký pás bílého písku, táhnoucí se až 6 kilometrů mezi oranžovými útesy a tyrkysovým oceánem.

V Cascais s Bondem

V Albufeiře se rovněž nachází zábavní park Zoomarine, kde jsou k vidění delfíní i tulení show. Město má i krásné historické centrum. Uchvátí vás kostel sv. Šebestiána či věž s hodinami. Portugalsko ale není jen Algarve, krásně je rovněž v letovisku Cascais nedaleko Lisabonu.

Zde vás na první pohled zaujme pevnost, která je volně přístupná, a hned vedle ní si můžete vypůjčit kolo a projet se letoviskem. V této oblasti se nachází pláž Praia do Guincho, která má 800 metrů a známá je i tím, že se tu před padesáti lety natáčely scény z Jamese Bonda.

Jen kousek od Cascais se rozprostírá noblesní lázeňské město Estoril, kam se odnepaměti sjížděla evropská šlechta a dnes tu můžete potkat herecké i sportovní hvězdy z celého světa.

Co ochutnat?

Oblíbenou specialitou je v celém Portugalsku bacalhau, což je v překladu treska. Typické bacalhau je nasolené sušené tresčí maso. Často se podává s dušenou zeleninou a bramborovými lupínky. Tresčí maso se ale také podává ve formě pastel de bacalhau, což jsou koblížky.

Ty obsahují maso, brambory, vejce a koření. Občas bývají plněné také některým z lahodných portugalských sýrů. Prakticky na každém rohu si můžete koupit fancesinhu, což je vlastně teplý sendvič se šunkou, sýrem, klobáskou a kusem masa, který je přelitý pikantní rajčatovo-pivně-vinnou omáčkou.

Nejčastěji jej koupíte společně s hranolky.  Zajímavá je také hustá polévka caldo verde, která je z brambor, kapusty a místních bylinek. Pokud jste na sladké, vyzkoušejte pastel de nata.

Jde o košíček z listového těsta plněný žloutkovým krémem. Portugalsko má i spoustu vinných oblastí, na severu je tradiční portské víno. Vznikají tu ale i mimořádná červená vína.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden