Moje šťastná hvězda

Rychlá pomoc, když vás trápí nízký tlak

Dodnes jsou příčiny nízkého tlaku nejasné. Je ale vědecky dokázáno, že se týká spíš žen než mužů. Spekuluje se ale nad tím, že nízký tlak mohou vyvolat některé léky nebo závažná onemocnění, jako jsou cukrovka, Parkinsonova choroba nebo snížená funkce štítné žlázy.

Mírná hypotenze vás nemusí znepokojovat, ale pokud se nízký tlak střídá s vysokým, pak už je to problém, který musíte řešit s lékařem. Co ale dělat, když zkrátka na nízký tlak trpíte a vadí vám, že zažíváte často pocity na omdlení, jste často unavení a kůži máte téměř průhlednou? Máme pro vás pár tipů, díky kterým už vám nízký tlak život ztěžovat nebude.

Připravte se už před cestou

Jestliže trpíte na časté závratě, nejrychleji vám zabere, když si sednete do podřepu anebo alespoň vstoje zkřížíte nohy přes sebe. Věděli jste, že jakmile máte nohy zkřížené, ihned vám automaticky o něco stoupne tlak? Pokud ale nic nepomáhá, pak hledejte pomoc v potravinách.

Sůl

Tlak zvyšuje například kuchyňská sůl. Nedoporučuje se ale konzumovat slané oříšky nebo brambůrky. Spíše si ugrilujte čerstvou zeleninu a o něco víc ji osolte.

Vitamin C

Vědci zjistili, že vitamin C posiluje působení adrenalinu na vzestup krevního tlaku. Spíše než po tabletkách ale sáhněte po čerstvém vitaminu C, který je obsažený hlavně v citrusovém ovoci, ale také v kiwi, papáji, jahodách, květáku nebo například špenátu či bramborách. Tablety mohou způsobovat vyrážku.

Lékořice

Ta totiž obsahuje aromatickou látku zvanou glycyrrhizin, jež podporuje vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl a podporují vylučování draslíku. Následkem toho vám o něco stoupne krevní tlak. Lékořici najdete například v podobě tolik oblíbených pendreků.

Rozinky a mandle

V ajurvédských receptech najdete rovněž lék na nízký krevní tlak. Stačí, když budete každé ráno pojídat hrst rozinek přes noc namočených ve vodě. Je však zapotřebí je konzumovat nalačno. Stejně tak pomáhají i mandle. Ty musíte rovněž nejprve namočit, následně je zbavíte slupky a najemno rozemelete. Zřeďte vodou a vypijte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden