Moje šťastná hvězda

Se žlučníkem si není radno zahrávat

Nejčastěji trápí ženy. Je totiž propojen s ženským hormonem zvaným estrogen. Právě ten přispívá ke vzniku žlučníkových záchvatů, a tedy i žlučníkových kamenů. Nejčastěji postihuje ženy s nadváhou a cukrovkou.

Pozor na mastná a kořeněná jídla

Potenciálně každá potravina může přivodit žlučníkový záchvat. Záleží na našem těle, jak se s danou potravinou sžije. Nejčastěji však záchvat spouštějí česnek, čokoláda, mastná, kořeněná a přesolená jídla.Pokud víte, že máte se žlučníkem problémy, vyvarujte se konzumace těchto jídel, jinak se vám přitíží.

Zapomeňte na drastické diety

Jeden den skoro nejíte a druhý den sníte, co vám přijde pod ruku? Pak máte zaděláno na pořádný žlučníkový záchvat.Ve stravování je proto velmi důležitá pravidelnost. Jezte každý den ve stejnou dobu a jezte do polosyta. Jakmile se cítíte plná, je to špatně. Také byste neměli jíst na noc. Poslední jídlo snězte nejpozději tři hodiny před spaním.

Studený obklad

Když už vás záchvat přece jen postihne, připravte si ručník. Ten namočte do ledové vody a přiložte jej na pravé podžebří. Pokud záchvat do několika desítek minut nepřejde, přivolejte lékaře.

Čaj a suchary

Pokud máte žlučník podrážděný, nepijte nic jiného než neslazený čaj a nejezte nic jiného než den nebo dva staré pečivo anebo suchary.

Černý jeřáb

Tato bylinka, která původně rostla jen v Severní Americe, několik posledních desítek let roste i u nás v Evropě.A je čím dál oblíbenější. Dá se z ní udělat tinktura, připravit sirup, čaj anebo odvar. Na žlučník je přímo ideální. Černý jestřáb je totiž plný antioxidantů. Nejléčivější z celé rostliny jsou její plody, listy mají na naše tělo o něco menší účinek.

Na posílení žlučníku

Aby vás žlučník už nikdy netrápil, připravte si bylinný prášek, který konzumujte rozmíchaný ve vodě, jakmile se objeví první příznaky záchvatu, anebo preventivně alespoň jednou do měsíce.
Prášek si připravíte z jedné lžíce plodů ostropestřce, jedné lžíce kořene hořce žlutého, lžíce fenyklových semínek a lžíce kořene lékořice.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden