Můj kousek štěstí

Slunečné pobřeží se zlatými písky

Bulharsko je opět dokonalou dovolenou, plnou slunce a písečných pláží.

Tahle země si zaslouží vaši pozornost. Písek tu je sametově jemný, ceny příjemné, lidé pohostinní a kuchyně patří mezi nejzdravější. Navíc budete místním dobře rozumět.

Bulharsko je nádherná, a přitom stále levná destinace. Největší letovisko, Slunečné pobřeží, bylo už poněkolikáté vyhlášeno nejlevnější plážovou destinací v Evropě.

Pokud se sem vydáte, byla by škoda strávit celou dobu jen na pláži. Ať už se rozhodnete pro města a památky, nebo si raději zajedete do hor zkoumat zapadlé vesničky, ve kterých se pořád dodržují staré tradice, jedno je jasné – Čechy Bulharsko pořád baví.

Bolata je nejlepší?

Úroveň se tu pozvedla a co se cen týče, může Bulharsku v sezoně konkurovat jenom Tunisko nebo Turecko. Černé moře vás pohladí svou příjemnou teplotou, v létě má až 27 °C, a také tím, že tu nenarazíte na mořské ježky. Pláže jsou většinou písečné s pozvolným vstupem do moře.

Ideální místo pro rodiny s dětmi a pro starší turisty. Nechcete-li se na pláži mačkat, pak se z malebné vesničky Bya­la vydejte úzkou cestičkou mezi vinicemi písčité pláži Karadere. Pláž vás nadchne svou divokou krásou, a hlavně tím, že ani během sezony tady není hlava na hlavě.

Místem snů je pláž Cacao na Slunečním pobřeží a největší kráskou je pláž Bolata u městečka Kavarna. Její výhodou je to, že není tak zaplněná turisty jako Zlaté písky a Sluneční pobřeží.

Jedny z nejkrásnějších pláží najdete také na severu země v Albeře nebo naopak na samém jihu země téměř u tureckých hranic v Kitenu. A pokud snad zatoužíte po lázních, několik jich objevíte v pohoří Pirin, kde ze země vyvěrají teplé minerální prameny.

Perly Černého moře

Bulharsko umí okouzlit i svou přírodou. Pokud zavítáte na jih země, kde je malé letovisko Kiten, nenechte si ujít plavbu lodí po místní řece Ropotamo, podle které se jmenuje celá přírodní rezervace. Hory, které v dáli uvidíte, jsou opředeny mnoha legendami.

Pokud milujete historii, najdete v Bulharsku město, kterému se říká Perla Černého moře. Je to Nesebar, plný tajemných chrámů a bazilik, ale najdete v něm i typickou českou hospodu.

Za návštěvu stojí také město Sozopol, které bylo v minulosti doslova záchranou pro lodě v bouři. To si nese i ve svém názvu – Sozopol znamená zátoku spásy. Máte duši romantika?

Pak musíte navštívit městečko Balčik s vápencovými skalami kolem. Velkým lákadlem tu je zámek a botanická zahrada. A nesmíte minout též věhlasné zahrady růží.

Údolí krásy

Tato země je největším pěstitelem růží a výrobcem růžového oleje k výrobě parfémů. Ty největší plantáže najdete v Kazanlaku, kterému se přezdívá Růžové údolí. Bulharsko je také zemí klášterů.

Tím největším skvostem je Rilský klášter v horách. Velmi zajímavý je ale také skalní klášter Aladža, vytesaný do pískovcové skály. Sem se dostanete ze Zlatých písků.

Dovolenou letecky na 9 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive pořídíte již od 11 990 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden