Můj kousek štěstí

Snídaně pro štíhlou linii

Snažíte se shodit nějaké to kilo nebo si udržet váhu? Pak nevynechávejte snídaně.

Snídaně je základ celého dne, a to i v případě, že se snažíte zhubnout. Je ale důležité, jak a co snídáte.

Proč při hubnutí snídat?

Tělo potřebuje ráno dostat tolik energie, aby mu vydržela na první polovinu dne. Díky správně zvolené snídani zamezíte vlčímu hladu a chutím na kalorická jídla, nebudete pak mít potřebu přes den nebo večer jídlo dohánět ani se přejídat.

Pokud nejste zvyklí ráno jíst nebo na jídlo nemáte tak brzy chuť, učte se snídat postupně. Začněte s malými dávkami zdravých pochutin, například s oříšky či ovocem, dejte si bílý jogurt, pár kousků čerstvé zeleniny a podobně.

Na snídani si hlavně udělejte čas a jezte v klidu. Pomůže vám to začít den příjemně.

Jak vypadá zdravá snídaně

Snídaně by měla pokrýt 20–25 % denní dávky energie a měla by být vyvážená. Obsahovat by měla bílkoviny, které jsou základním stavebním kamenem svalové hmoty a navozují pocit sytosti. Proto je dobré jejich množství v době hubnutí zvýšit. Dejte si třeba sýr cottage, domácí tvarohovou pomazánku, řecký jogurt, nízkotučný sýr, vejce či šunku s vysokým obsahem masa.

Potřebné jsou ráno i sacharidy, protože dodají tělu potřebnou energii. Dejte si třeba semínkový kváskový chléb, ovesné nebo pohankové vločky, ovoce a zeleninu. Celozrnné pečivo, zelenina a ovboce obsahují i nezbytnou vlákninu, která zasytí a bez níž se neobejde správné trávení.

Ani bez tuků se tělo neobejde, protože jsou potřebné pro správné fungování mozku a hormonálního systému, ovšem těch kvalitních a zdravých , které obsahují omega-3 mastné kyseliny. Najdete je v různých druzích ořechů a semínek, avokádu a rostlinných olejích. Stačí jich jen malé množství.

Příklad zdravé snídaně:

Plátek celozrnného chleba s bazalkovým pestem a rajčaty, hrst dýňových semínek.

Palačinky z pohankové mouky, smažené na přepuštěném másle ghí nebo kokosovém oleji, s ovocem a jogurtem. Ovesná kaše s oříšky, ovocem, chia semínky a medem.

Čemu se ráno vyhnout

Pozor si ráno dejte na čisté ovocné šťávy! Ty obsahují velké množství cukrů. Pokud si mixujete vlastní smoothie nápoj, vždy do něj přidejte například bílý jogurt, tvaroh, ořechy či a semínka.

Dobré rady:

Jídlo doplňte také vhodnou pohybovou aktivitou.

Nezapomínejte ani na dostatečný spánek a odpočinek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden