Moje chvilka pohody

Syn nám nepůjčuje vnučku

Vychovala jsem, myslím docela úspěšně, dvě děti. Pracuji jako hospodářka v mateřské školce, děti mám moc ráda a mám k nim díky své práci i hodně blízko.

Dcera Pavlínka, ani syn Daniel nikdy neutrpěli žádná zranění, která by byla způsobena mou neopatrností nebo nedostatečným hlídáním. Říkám to proto, že syn a jeho žena Tereza nám nechtějí půjčovat jejich malou Anežku.

Nikdy jsem ji nevezla sama v kočárku, nikdy jsem ji neměla doma, natož přes noc. Nikdy jsem se s ní nemohla pomazlit sama a mít ji jen pro sebe.

Zvládnou všechno sami

Daniel a Tereza se prý mezi sebou dohodli, že Anežku nebudou dávat na hlídání, protože oni jsou rodiče a dokážou se o své dítě za všech okolností postarat. Je dobře, že jsou svědomití.

Ale já přeci vím, že Anežku milují a umí se o ni bezchybně starat. Já jim nechci pomáhat. Nechci jim mluvit do výchovy, ani vnučku rozmazlovat. Jen bych si ji prostě chtěla někdy užít, jako to babičky dělávají.

Myslím, že by to pomohlo i Danielovi a Tereze. Měli by strávit aspoň chvilku jako partneři. Ne být stále rodiče ve střehu. Tereza už změnila názor. Byla za mnou sama s Terezkou a stěžovala si na Danielovy zásady, se kterými nelze pohnout.

„Když jsme se s Danem domlouvali, že nebudeme dávat Terezku zbytečně hlídat, že to zvládneme sami, nemyslela jsem si, že to myslí tak striktně. Nejsem zastáncem toho, abychom se dcery zbavovali každou možnou chvíli, ale někdy bych to opravdu uvítala,“ svěřila se mi Tereza.

Snacha je unavená

Ráda by někdy zajela na nákup, uklidila nebo udělala něco na zahradě a nehlídala u toho Anežku, která je teď dost divoká. S ní nejde v klidu nic udělat a veškerá práce trvá dvakrát déle.

A nejde jen o práci. Daniel s ní není celý den a nechápe, že je Tereza unavená a chtěla by třeba jen na chvilku vypnout. Jít na kávu s kamarádkou nebo prostě i užít chvilku volna a ticha. Dan pracuje od rána do večera, a když přijde z práce, je už Tereza tak vyčerpaná, že sílu na to, aby si vyrazila, když on může hlídat, už nemá.

Syn dělal problémy

Nedávno Terezu Daniel požádal, aby posekala na zahradě trávu. Tereza pracuje ráda a hlavně venku na zahradě, ale potřebovala mít na to klid. Anežka je jako uragán, bála se, aby jí v nestřeženém okamžiku neutekla nebo někam nespadla, tak ji chtěla na půl hodinu, než to udělá, odvést ke mně.

Bylo by to rychlejší i bezpečnější. Jenže Daniel udělal zase scénu, že se snad na něčem dohodli. On prý vydělává a zajišťuje rodinu, na rozdíl od Terezy, tak nemůže dělat všechno. „Posekej s Anežkou, to snad není takový problém,“ vysvětloval Tereze.

„A jestli to nedokážeš, přiveď mi ji do práce,“ rozkazoval. Tereza už musela být na dně, když si přišla postěžovat ke tchyni. A bylo mi jí líto. Dělá pro rodinu první poslední a nemá ani chvilku pro sebe.

Tak ráda bych jí pomohla a Anežku si vzala k sobě. Vždyť bydlíme jen kousek od sebe. Musela jsem si promluvit s Danielem.

Byl neoblomný

Zavolala jsem si ho a vysvětlila, že jim ráda pomůžu, že mě neobtěžuje hlídat, ba dokonce bych si to moc užila. Jenže jeho principy jsou jasně dané. „Jednou jsme se Terezou dohodli, tak to nebudeme měnit,“ rozhodl nekompromisně.

Bojí se snad, že bych nezvládla Anežku pohlídat? To, že Tereza by možnost hlídání uvítala, vůbec nepřipustil. A neměla jsem debatu dál rozvíjet. Netušila jsem, že je Daniel takový cholerik. Vyjel na mě, co se vůbec starám o jeho rodinu.

Pohádali jsme se tak, že Dan začal probírat minulost a věci, které jsem udělala špatně. Vlastně mi vyčetl i to, jak jsem ho vychovala. Jsem ze svého syna zklamaná. Chová se jako diktátor a nikdo než on nemá pravdu.

Bude to ustrašené dítě

Další věcí je, že Anežka nebude zvyklá strávit alespoň chvilku bez rodičů. Jak to bude, až začne chodit do školky? Nezná nic jiného, než být s mámou a tátou. Těžko se bude adaptovat na cizí lidi, na autority ve školce.

Nebude zvládat sebemenší odloučení. Ale ani to nejsou dostatečné argumenty pro mého syna. On je otec a má právo rozhodovat, co bude s jeho dcerou.

Pavla K. (54), Domažlice

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden