Můj kousek štěstí

Thajsko je kouzelná země úsměvů

Bělostný písek, exotická příroda, posvátní sloni, kuchyně plná chilli a vyhlášené masáže

U nás se nepříjemně ochladilo, je ideální čas vydat se do Siamského království, jak se Thajsku kdysi říkalo. Tady vás bude čekat ráj na zemi, usměvaví lidé a nekonečný relax.

Hlavním městem oblíbené zimní destinace je Bangkok. Říká se mu Město andělů, nebo také Město hříchu. Jak je vidět z obou názvů, má mnoho tváří, a proto si tu přijde na své každý.

Starý Bangkok je plný krásných památek, jakými jsou Královský palác, chrámový komplex Wat Pho, kde najdete obrovského ležícího Buddhu, ale i pohádkový chrám Wat Arun. Bangkok má i svou Čínskou čtvrť, hříšný Patpong a slavnou ulici Khao San, kde se budete moci najíst i pobavit.

Určitě vyzkoušejte plovoucí trhy Damnoen Saduak. Pokud ovšem chcete objevovat dávnou historii, pak zamiřte do zaniklého města Ayutthaya, které bývalo centrem Siamského království.

Zde objevíte více než 400 buddhistických klášterů. Do Thajska se ale v tento čas létá především za koupáním v průzračném moři. Za tímto účelem se vám tu zjeví hotový ráj překrásných ostrůvků.

Ostrovy a ostrůvky

Překrásné pláže na ostrově Krabi k relaxaci přímo vybízejí. Tato provincie má nádherné výhledy na pobřeží s typickými vápencovými útesy, bílé písečné pláže, malé jeskyně v útesech a pobřežní ostrůvky.

Každá pláž vypadá, že překoná krásou tu další, ale nejlepší je Railay Beach. Má tajuplnou atmosféru a je přístupná pouze po moři. Ostrov Krabi má bujnou vegetaci, která stojí také za prozkoumání.

Úchvatná podívaná se vám naskytne, když navštívíte národní park Khao Sok, který se nachází nedaleko Krabi. Mezi nejkrásnější pláže patří také Bottle Beach, kterou naleznete na ostrůvku Koh Phangan.

Na pozoruhodnou pláž narazíte, když si uděláte výlet na Similanské ostrovy. Název dostala podle známé pohádkové postavičky – Záliv kačera Donalda. Nejznámějším letoviskem celé země je město Pattaya, společně s kouzelným ostrovem Phuket.

Pattaya a její pláž

Obrovskou výhodou města je poloha v Thajském zálivu pouhých 150 kilometrů od Bangkoku. Slávu získalo až během vietnamské války, kdy se rybářská vesnička proměnila na hříšné místo plné zábavy. Pověst města s bujarým nočním životem si drží dodnes.

Objevíte tu ale i památky. V chrámu Wat Khao Phra Bat najdete obrovského Buddhu a nedaleko stojí chrám Prasat Satchatham. Nejslavnějším místem je však pláž Pat­taya Beach, která patří mezi nejkrásnější v Thajském zálivu.

Most přes řeku Kwai

Za krásnou přírodou vyrazte také do vnitrozemí. Město Chiang Mai na severu Thajska bude skvělým cílem. Napočítáte tu více než 300 chrámů a najdete tu úplně jiný svět. Klidný, ne­uspěchaný.

Nahlédnout stojí za to i za město na pahorek Doi Suthep s dalším buddhistickým chrámem. V okolí Chiang Mai je lákavá procházka národním parkem Inthanon. Malebná rýžová políčka, říčky, vodopády, malé vesničky.

Další atrakcí, pokud vás zajímá období 2. světové války, je městečko Kanchanaburi. V něm leží slavný most přes řeku Kwai. Při té příležitosti si nenechte ujít plavbu po této klidné řece.

Co musíte ochutnat?

Thajská kuchyně je pestrá a hodně pálivá. Setkáte se tu s množstvím specialit, včetně různě upraveného hmyzu, který je běžným sortimentem v pouličních stáncích.

Oblíbená je polévka se zázvorem a kokosovým mlékem nebo pikantní kyselá polévka, která se připravuje z krevet s citronovou šťávou, zeleninou, houbami, zázvorem a rybí omáčkou. Oblíbený je papájový salát. Proužky papáji jsou ochucené česnekem, chilli a rybí omáčkou.

Dovolenou letecky na 8 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od
27 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden