Moje sladké tajemství

Tradiční řecká baklava

Suroviny:

700 g listového těsta

1 citron

200 g cukru moučky

300 g másla

500 g vlašských ořechů

20 g mleté skořice

Na sirup:

800 g cukru krupice

20 g cukru (skořicový)

2 polévkové lžíce medu

1 pomeranč

30 g mleté skořice

Postup:

Do misky vysypeme cukr, skořici a mleté ořechy, pokapeme vymačkanou citronovou šťávou, vše dobře promícháme a rozdělíme na tři části. V pánvičce rozpustíme máslo, kterým vymažeme plech.

Nyní si připravíme sirup. Do kastrůlku dáme cukr, vodu, skořici, skořicový cukr, med, vymačkanou pomerančovou šťávu a na mírném ohni uvaříme hustější sirup.

Plech vyložíme prvním plátem těsta, potřeme rozpuštěným máslem, na které položíme první část náplně, pak položíme další plát a pokračujeme, dokud nezbude poslední plát, který potřeme máslem, pokapeme vodou, nařízneme na tři díly po délce.

Plech s baklavou dáme do trouby, kde ji pečeme při 200stupňové teplotě 150 minut. Upečenou baklavu vytáhneme z trouby, přelijeme připraveným sirupem, necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce.

Tip!

Baklava je pečivo, které je založeno na oříšcích. Jestli máte rádi pistácie, kešu oříšky nebo mandle, je na vás, jaký druh vyberete. Pečivo se dělá i v různých podobách, mimo tento námi představený typ klidně ve tvaru rolky či závitku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden