Můj čas na kafíčko

Únava v práci? Zacvičte si!

Neseďte stále jenom na židli. Občas se alespoň projděte.

Únavu výrazně omezíte tím, když si budete během pracovní doby dělat krátké přestávky. Relaxačně působí protažení zad se záklonem nebo předklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné osmičky.

Tento pohyb lze přenášet na celé tělo. Zapojit můžeme rotaci krku různými směry a následně doplnit úklony do stran. Cviky by měly být pomalé a plynulé bez trhavých pohybů.

Správné sezení na židli

Pracovní únavu a s ní související bolesti zad může způsobit i nesprávné sezení na kancelářské židli.

Při práci na počítači byste měli mít široce rozkročené nohy, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů.

Seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země. Při sedavé práci se často objevuje i bolest šíje. Tomu lze zabránit tak, že budete myslet na uvolněná ramena a dýchání.

Dávejte pozor, abyste šíjové svaly nepřetěžovali častým předkláněním hlavy, váš pohled by měl směřovat přímo. Je důležité i to, na čem sedíte. Kvalitní židle je naprostý základ.

Vhodné nápoje

Pracovní únavu může způsobovat i nedostatek tekutin, zvláště pak v horkých měsících. Buďte však obezřetní při pití kávy. Přebytek kofeinu totiž naopak utlumuje smysly. Optimální jsou 2–3 šálky denně.

V opačném případě budete ztrácet rychlost a pohotovost. Kávu pijte spíše dopoledne, odpoledne dejte přednost třeba zelenému čaji, který má stimulační účinky.

Dobrou službu udělá i čaj maté. Ocení ho zejména lidé, kteří už jsou odolní vůči kofeinu nebo kávě neholdují. Maté je vhodnější než často užívané energetické nápoje, které obsahují velké množství cukru. Dobrým řešením je rovněž pití zředěného pomerančového džusu nebo vody s vymačkaným citronem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden