Můj čas na kafíčko

Úžasná krása jeskyní

Systém jeskyní s říčkou Punkvou vypadá jako podzemní království.

Až to bude možné a jeskyně budou zase přístupné, vyrazte na výlet do podzemní říše pohádkových skřítků. Nezapomeňte si vzít dobré boty, dlouhé kalhoty, svetr a větrovku. Jeskyně jsou překrásné, ale bývá v nich chladno. U srdce vás tam ale bude hřát...

Střední Morava - Punkevní jeskyně 

Punkevní jeskyně jsou nejvyhledávanější částí Moravského krasu – leží v kaňonu Pustý žleb asi 20 km nad Brnem. Hodinová prohlídka vede mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou na dno propasti Macocha a pokračuje projížďkou na motorových člunech vodou podzemní říčky Punkvy. Plavba je na jednom místě přerušena prohlídkou Masarykova dómu.

Po návštěvě jeskyní se můžete nechat lanovkou vyvézt k hornímu okraji propasti Macocha. Její hloubka dosahuje více než 138 metrů k hladině Dolního jezírka, jehož čtyřicet metrů hluboké dno je vidět.

Jižní Čechy - Chýnovská jeskyně

Jeskyně u obce Chýnov 10 km východně od Tábora na jižním úbočí Pacovy hory byla vytvářena rozšiřováním puklin erozí, přičemž na charakteru chodeb se zároveň podílela proudící a výmolná činnost vod. Nevyniká krápníkovou výzdobou, ale barevností stěn a stropů, kde bílé, žluté a hnědé polohy mramorů střídají tmavé vrstvy amfibolitů.

Tyto dvě horniny se podílely na vzniku kruhových útvarů na stěnách, tzv. ok. Nejtypičtější z nich je Purkyňovo oko, které dohlíží na jezírko a je symbolem jeskyně. Jeskyně Kaple svatého Vojtěcha se postupně rozsvěcuje za zvuků slavné Bachovy skladby Toccata, což budí tajemný dojem. Délka trasy je 260 metrů.

Jižní Morava - Jeskyně Na Turoldu

Vápencové jeskyně rezervace Turold leží na severním okraji Mikulova. Podzemní systém s jeskyní Liščí díra tvoří 2,5 km dlouhý labyrint chodeb. Zpřístupněn je Jezerní dóm – část jeskyně, v níž se nachází jezírko se smaragdově zelenou vodou, jež je ze zpřístupněné části s 30 metry délky a 17 metry šířky největší.

Vedle jezírka můžete obdivovat jeskynní výzdobu, která vznikala chemickým rozpouštěním. Jde o „kamennou pěnu“ s krystalky kalcitu, jenž vyvolává pocit, že se procházíte po dně korálového útesu.

Střední Čechy - Koněpruské jeskyně

V blízkosti hradu Karlštejna se nacházejí Koněpruské jeskyně, které se vyznačují nejrozsáhlejším krasovým jeskynním systémem v Čechách. Mají ojedinělou výzdobu kulovitými krápníky, zvanými „koněpruské růžice“.

Vznikly v devonských vápencích starých až 400 milionů let. Jeskyně jsou nalezištěm prehistorických kosterních pozůstatků lidí a zvířat, raritou je autentická středověká penězokazecká dílna. Celková délka jeskyní přesahuje 2 km, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 metrů ve třech poschodích.

Ve Spallanzaniho jeskyni vytvořily mohutné krápníky varhany, které díky průvanu „hrají“. Nejhezčí je Proškův dóm se sintrovým jezírkem.

Severní Čechy - Bozkovské jeskyně

K jednomu z nejdelších jeskynních systémů u obce Bozkov se nejlépe dostaneme po modré od nádražíčka Jesenný na břehu říčky Kamenice. Kras má největší podzemní jezero v Čechách a krápníkovou výzdobu, stěny zdobí i unikátní struktury křemene. S délkou 1060 metrů se jedná o nejdelší dolomitové jeskyně u nás.

Veřejnosti zpřístupněný okruh má 350 metrů a poskytne řadu úžasných pohledů, když se prochází kavernami, jako je Kaple, Půlnoční jeskyně, Souběžná a Pirátská chodba, či červeně osvětleným Peklem a Vánoční jeskyní. Kolem Labutího jezírka se jde do Loupežnické jeskyně a nechybějí ani vodopády!

Severní Morava - Jeskyně Na Pomezí

Jeskyně Na Pomezí se nacházejí v Rychlebských horách, 2 km severně od Lipové u Jeseníku, nejlépe po zelené od nádražíčka Lipová Lázně jeskyně.

Jsou největším jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Jejich úzké, vysoké chodby se v místech křížení rozšiřují v menší dómy.

Pro tyto jeskyně jsou typické mohutné krápníky a krápníkové kaskády, některé útvary jsou i podivně „plachtovité“. Podzemní prostory jsou domovem netopýrů. Délka jeskynního systému je asi 1400 metrů, délka turistické trasy činí 390 m, s dobou prohlídky 45 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden