Můj čas na kafíčko

Úžasné Baleáry - Španělské ostrovy

Skvělé podmínky pro letní dovolenou nabízí také dvojice španělských ostrovů Menorca a Mallorca. Každý z nich má něco do sebe. Krásně je ale na obou z nich. Který si vyberete?

Příznivci španělských ostrovů si nyní přijdou na své. V dnešním díle cestování se zaměříme na Menorcu a Mallorcu. Začneme menším, ale rozhodně ne méně zajímavým z obou ostrovů.

Malá, ale zajímavá

Popularita Menorky totiž v posledních letech mezi turisty stále stoupá. A to zejména proto, že se tu nachází více pláží a každý si tak najde „kousek moře“ jen a jen pro sebe. Jedna z vůbec nejoblíbenějších se nachází na jihozápadním pobřeží a jmenuje se Cala Macarella.

V této malé zátoce najdete dokonale zbarvenou tyrkysovou vodu i příjemný stín díky voňavým borovicím. Čisťounký bílý písek přímo vybízí k bosé zahálce. Jsou tu navíc všechny služby včetně restaurací a barů.

Příjemné okamžiky zažijete také na pláži Cala Tortuga, jež se nachází v zálivu Cala Presili a můžete si z ní užít výhled na maják Cap de Faváritx. V zadní části pláže jsou dokonce písečné duny s divokou vegetací.

Pokud se budete ostrovem toulat, možná narazíte na zajímavé prehistorické památky. Navety, tauly a talaioty jsou kamenné stavby staré až 3 500 let. Větším z obou ostrovů je pak Mallorca. I tady si přijdou na své milovníci odpočinku na plážích a čistého moře.

Úžasná pláž se nachází v přírodním parku Mondragó a jmenuje se Cala S'Amarador. Namísto turistických středisek je obklopena písečnými dunami, lesy a skalními zálivy. V parku jsou ještě dvě další pláže Cala Mondragó a Cala d'en Borgit.

Pláže, ale i zajímavosti

Asi 80 km od hlavního města ostrova Palma de Mallorca se nachází pláž Cala Agulla. Díky jiskřivě čisté vodě je skvělým místem pro koupání a vodní sporty. K dispozici je také příjemný snack bar, kde zaženete i hlad.

Sa Calobra je pláží na severozápadě ostrova – abyste se k ní dostali, musíte projít dlouhým tunelem ve svahu. Pláž má místo písku malé oblázky. Spousta ryb a okolní dramaticky vyhlížející útesy z ní činí jedno z nejzajímavějších míst na Mallorce.

Z pláží ale můžete vyrazit i na výlety. Za poznání stojí maják a mys Formentor. Místo je oblíbené mezi turisty, tudíž je lepší navštívit ho ráno. Zajímavé jsou také zříceniny hradu Alaro na západní části ostrova či pevnost Capdepera, která kdysi sloužila jako ochrana před piráty.

Milovníci přírody si přijdou na své v národním parku Cabrera Archipelago, kde se nachází maják a jeskyně La Miranda. Milovníkům jeskyní ale doporučujeme i Cuevas del Drach, což je rovnou celý podzemní labyrint. který se nachází na severovýchodě ostrova.

Co ochutnat?

Specialitou kuchyně na Menorce je conejo con higos, což je králík s fíky. Olíbenou pochoutkou je také calderata de langusta, což je langustová polévka. Oliaigua je zase zeleninová polévka připravovaná z cibule, česneku, zelené papriky a rajčat.

Místní mají také rádi Perdiz con col, což je koroptev se zelím. Oblíbeným jídlem na Mallorce je asados de lechona, což je selátko na rožni či lomo con col – vepřové se zelím. Mallorskou specialitou je také bílý toast – pa ambi oli, který je potřený olivovým olejem a dužinou z rajčat.

Podává se k němu sušená šunka (jamón serrano), olivy, sýr či klobása chorizo. Ze sladkých moučníků stojí za to ochutnat mandlové zákusky amargos či plněné kynuté koláče ve tvaru šnečí ulity ensaimada.

Po jídle na stole nechybí ovoce a vynikající zmrzlina. Místními nápoji jsou bylinné likéry, aperitiv hierbas či ovocné likéry chupito. Pokud máte raději nápoje s menším obsahem alkoholu, pak je skvělá i sangria.

8 dní letecky, se snídaní, od 20 361 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden