Moje šťastná hvězda

Ve znamení symbolu kříže

Odhalte jeho tajemnou symboliku

Co v sobě ukrývá kříž a proč právě on je nejrozšířenějším symbolem? Zejména pak v našich končinách. Víte, že právě on má připomínat některé události i lidi? Poznejte s námi historii nám nejbližšího symbolu.

Křížek je asi nejčastějším šperkem, jaký je nošen, ale o jeho původu ví jen málokdo to, co by měl vědět. Mnozí ho totiž nosí jen z nějaké pózy. V předchozím režimu to dokonce bylo bráno i jako jakási forma rebelie.

KŘÍŽ JAKO SYMBOL

Znak kříže je asi nejrozšířenějším symbolem náboženství a magie napříč celým světem. Má nejrůznější podoby, ale vždy vyjadřuje pochopení, sílu, neviditelné vymezení posvátného území, kde čas nehraje žádnou roli, ale i utrpení a mučednictví připomínající cestu Ježí še. Je to symbol vítězství, věčného života i radosti. Již v dávných dobách byl pozorován zářící kříž na obloze, který vznikal při otáčení komet, a tak jako posvátný znak se promítal do symboliky mnoha učení.

CO V SOBĚ NESE

Jeho základním úkolem je vstřebávat vše negativní a měnit to v lepší, v pozitivní energii. Symbolizuje protiklady v harmonické rovnováze, jako jsou třeba nebe a země či pravda a lež. Představuje také čtyři světové strany a směry slunovratu. Horizontální rameno kříže, tedy to kratší, představuje ženský aspekt, to, co je skryté, podvědomí a energii vody. Vertikální rameno, tedy to delší, symbolizuje mužský aspekt, vědomí a energii ohně. Překřížení těchto ramen se nachází zhruba ve třetině horizontálního ramene a označuje se také jako tajemný průsečík. Představuje proniknutí ducha do hmoty, tedy nejvyšší pátý živel, kterým je samotný Duch. Nakloní-li se kříž, není něco v pořádku, naznačuje, že je ve vzduchu nějaké nebezpečí.

NÁPISY NA KŘÍŽÍCH

Nejdříve byl západními křesťany považován za symbol potupy a hanby, ale po zmrtvýchvstání Ježíše se stal symbolem věčného života, vítězství, radosti a vykoupení. Nejrozšířenější nápis je asi INRI, který znamená: „Ježíš Nazaretský, král Židů“. Setkat se také můžete s dvojicí písmen XP, která vyjadřují původní pohanský význam, kdy představují atribut chaldejského boha nebes.
IHS v originále vyjadřuje latinská slova Iesus Hominum Salvator, což je v překladu „Ježíš, spasitel lidí“. Zkratka R.I.P., kterou známe v souvislosti s úmrtím znamená: „nechť odpočívá v pokoji“. Tato poslední zkratka nemá žádnou spojitost s Ježíšem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden