Vichyssoise

Tahle francouzská krémová polévka se původně podávala teplá. Až ve 20. století ji šéfkuchař Louis Diate svým hostům začal podával vychlazenou a pojmenoval ji podle francouzského lázeňského města Vichy.

Potřebujete:

300 g pórku (jen bílou část), 500 g brambor, 1 cibuli, 25 g másla, 750 ml kuřecího vývaru, 1 smetanu ke šlehání, sůl, bílý pepř, pažitku

Postup:


  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, pórek omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.

  2. V hrnci vsypejte na máslo cibuli a pórek a nechte 3 minuty zpěnit. Dejte brambory, minutu vše zasmahněte a zalijte vývarem. Vařte, až brambory změknou.

  3. Polévku ochuťte solí a pepřem, vmíchejte smetanu a rozmixujte. Hotovou dejte dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Podává se hodně studená, tradičně dokonce na ledu. Před podáváním posypejte pokrájenou pažitkou. Obvykle se podává i s vařenými nebo opečenými brambory..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden