Moje sladké tajemství

Vyčistěte krevní oběh!

Pokud může krev volně proudit, ani o ní nevíte. Ale když se cévy začnou ucpávat, může se vám hodně přitížit.

Neprůchodnost cév způsobuje ukládání tuku, především „zlého“ LDL cholesterolu, na jejich stěnách. Tím dochází k zúžení cévy, a krev v ní jen obtížně proudí. Nedostatek krve znamená nedostatek kyslíku, zvyšuje se riziko vzniku trombózy, vysokého krevního tlaku, mozkové mrtvice nebo infarktu.

Zařaďte do jídelníčku mořské ryby.

Vyhýbejte se obloukem nevhodným tukům

Zásadní je odstranit z jídelníčku nevhodné tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu, jako je tučné maso či tučné mléčné výrobky. Nevhodné jsou ale i některé zdánlivě zdravé potraviny, např. kokosový nebo palmový olej.

Další škodlivou položkou jsou takzvané trans-mastné kyseliny, dosud používané při ztužování umělých tuků. Najdete je i v některých potravinách, jako jsou smažené koblihy, náhražky čokolád či oplatky.

Přednost dejte tukům obsahujícím nenasycené mastné kyseliny. Ty najdete v tučných rybách, jako je losos nebo makrela, ale i v olivovém a řepkovém oleji, lněném a konopném semínku, vlašských ořeších nebo avokádu. Lépe fungují konzumované za studena, můžete je třeba přidávat do salátů či hotových jídel.

Co vám stoprocentně prospěje?

Obecně je v jídle potřeba omezit příjem soli, a naopak přidat na zelenině a ovoci. Vašim cévám zvlášť prospívá česnek a potraviny obsahující lutein, jako například kapusta, špenát, zelí, paprika, mrkev a vaječný žloutek.

Hýbejte se!

Důležitý je i pravidelný pohyb. Můžete chodit do fitka, běhat po parku, ale stačí i chůze či rekreační plavání. Abyste byla v kondici, můžete si pravidelně zacvičit s instruktorkou online nebo se alespoň párkrát denně protáhnout a zacvičit si třeba jógu.

Není třeba podávat nadstandardní výkony a spalovat jako divá, chce to jen najít způsob, jak se hýbat a přitom se netrápit. Je-li vám už přes padesát, pro větší efekt cvičení a na podporu metabolismu jako zamlada je vhodné užívat i přírodní doplňky stravy, určené právě pro ženy vaší věkové skupiny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden