Vynikající borůvková kopečková

Suroviny:


  • 375 ml mléka

  • 375 ml husté smetany ke šlehání

  • 6 žloutků

  • 195 g cukru krupice

  • 500 g mražených borůvek

  • 2 lžíce citronové šťávy


Postup:

Kovový rendlík o objemu asi litr a čtvrt pořádně vychladíme, nejlépe, když jej dáme do mrazáku. Pak do rendlíku vlijeme mléko a smetanu, přivedeme k varu, a poté odstavíme a necháme 5 minut chladnout. Žloutky a cukr vyšleháme do světlé a velmi nadýchané pěny.

Pak vmícháme do smetanové směsi v rendlíku. V rendlíku svaříme 500 g mražených borůvek, 55 g krupicového cukru a 2 lžíce citronové šťávy do hustší hmoty a přimícháme k základu zmrzliny.

Přelijeme do čistého hrnce a za občasného míchání zahříváme na co nejnižším plameni asi 20 minut, aby směs zhoustla a udržela se na vařečce.

Hustou směs poté přendáme do mísy, přetáhneme potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a necháme chladnout. Uvidíte, že tato zmrzlina je ještě lepší než ta „umělá“ z kdejaké cukrárny.

reklama
reklama

Komentáře