Můj kousek štěstí

Zelený ostrov Zakynthos

Pláže s jemným pískem, západy slunce na pozadí azurového moře a bílých skal

Kouzelný řecký ostrov, kterému říkají Italové Zante, se stává v posledních letech oblíbenou destinací. Ještě není turisty přeplněný. Najdete tu klid a pohodu.

Ostrov Zakynthos, neboli Zante, je nejjižnější ostrov Jónského souostroví. Má strategickou polohu, dobře se přes něj dostanete na další ostrovy i na pevninu. Do Athén je to pouhých 300 km.

Celý Zakynthos je díky častým zimním dešťům a mírnému středozemnímu klimatu krásně zelený a plný květin. Symbolem ostrova a velkým lákadlem pro turisty je pláž Navagio.

Tato bílá oblázková pláž a nádherně tyrkysová voda dělají z Navagia jednu z nejkrásnějších a nejvíce fotografovaných pláží na světě. Je známá také jako Záliv ztroskotaných lodí a dostanete se na ni jen lodí. Její návštěva ale stojí za to!

Ztroskotaná loď Panagiotis kdysi uvízla v mělčinách tohoto zálivu. A právě kontrast rezivějící lodi a barevné přírodní krásy Navagia z této pláže udělal doslova magnet pro turisty.

Banana a jeskyně

Mezi městečky Vasilikos a Argassi na vás čeká další pěkná pláž – Banana. Její dlouhé pásy písku, omývané smaragdově zelenými vodami, připomínají Sardinii. Na východním pobřeží ostrova najdete další tři skvělé pláže – Alykes, Alykanas a Tsilivi. Koupání vás zde určitě nezklame. Kam ale za krásnou přírodou?

Modré jeskyně jsou přírodním klenotem ostrova. Najdete je v jeho severní části, poblíž mysu Skinari. Jeskyně jsou jednou z nejoblíbenějších atrakcí Zakynthosu a můžete je navštívit lodí. Některé malé čluny zajíždějí až dovnitř jeskyní. Své jméno dostaly díky zvláštnímu odrazu světla na vodě. Stěny vypadají, jako by fosforeskovaly.

Pokud byste chtěli zažít dobrodružství, mezi mestem Agios Nikolaos a mysem Skinari je přístupný větrný mlýn, z něhož lze sestoupit po stovce schodů až k pobřeží, kde tyto jeskyně jsou. Na úpatí schodů jsou ohlazené kameny, ze kterých lze k jeskyním doplavat nebo se potápět.

Laganas a želvy

Nejrušnějším letoviskem na Zakynthosu je letovisko Laganas. Nachází se v jižní části ostrova a je oblíbené u mladých lidí i u rodin s dětmi. Tady, na malém ostrůvku Marathonisi, můžete vidět želvy, karety obecné a také si vychutnat devět kilometrů dlouhou pláž.

Laganas je součástí národního mořského parku Zakynthos a je to nejoblíbenější destinace na ostrově. Tsilivi je další moc hezké místo s pěknou pláží, nočním životem a krásnou přírodou.

Všude blízko

Za návštěvu stojí také hlavní město Zakynthos, které je centrem ostrova. Domy a další stavby v něm byly přestavěny v benátském stylu po zemětřesení v roce 1953, aby se uchoval historický duch místa.

V hlavním městě za návštěvu stojí zejména Byzantské muzeum a Muzeum Solomos s hrobkami a zajímavý je kostel svatého Dionýsa. Ať se ubytujete na Zakynthosu kdekoli, výhodou tohoto malého ostrova je, že to budete mít blízko všude.

Kam za skvělým jídlem?

Součástí zdejší gastronomie bývají samozřejmě místní pochutiny jako olivový olej, sýr či jogurt. Tavernu, kde si na těchto dobrotách pochutnáte, není na ostrově těžké najít. A určitě se vyplatí nějakou navštívit.

Za nejchutnější jídla je zde považován kupříkladu nadívaný králík či spetsofai, což jsou tradiční řecké klobásky s paprikou. Oblíbený tip, kam můžete na chutné jídlo zavítat, je třeba taverna Porto Limnionas na západní straně ostrova či restaurace Paporo nedaleko pláže Alykes.

Dovolenou letecky na 8 dní do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive pořídíte již od 11 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden