Moje sladké tajemství

Země maltézských rytířů

Nejmenší stát Evropské unie Maltská republika tvoří tři obydlené ostrovy, kdy každý z nich má své neopomenutelné kouzlo. Plážoví povaleči si zde také přijdou na své, ale Malta je hlavně jako stvořená pro nadšence milující historii a nádherné přírodní scenérie.

Na Maltu se dostanete jen za dvě a půl hodiny letu z Prahy. Obklopuje ji Středozemní moře a leží 80 kilometrů jižně od Itálie. Maltské souostroví tvoří obydlené ostrovy Malta, Gozo a Komino a tři neobydlené malé ostrůvky. V létě na Maltě téměř nezaprší, přesto nepůsobí jako vyprahlá země.

Přírodní scenérie

Jednou z nejnavštěvovanějších přírodních zajímavostí na Maltě je Modrá jeskyně, neboli Blue Grotto. Jedná se o skalní útesy u moře, které vytvářejí komplex sedmi jeskyní. Dominuje jim velký skalní oblouk padající do moře. Výhled na jeskyni si můžete užít z venkovní vyhlídky, nebo se vydejte do jeskyně přímo na lodi.

Objevte kouzelné pláže, kamenité i ty písčité

Většina pláží maltského souostroví je kamenitých, o to víc vynikají ty písčité. Vyhlášená je Golden Bay, která se pyšní jemným zlatým pískem. Více přírodní a ukrytá před zraky turistů je asi půl kilometru vzdálená pláž v zátoce Ghajn Tuffieha, kterou vyhledávají díky příznivému vlnobití surfaři.

Nejdelší písečnou pláž vhodnou pro koupání s dětmi najdete v zátoce Mellieha Bay. Menší pláže dál od centra naleznete na Paradise Bay, kam lidé jezdí za šnorchlováním k menším korálovým útesům. Oblíbená je i pláž u zátoky Gnejna Bay.

Cesta za památkami

Až se na Maltu vypravíte, určitě navštivte maltské původní hlavní město Mdina, známé také jako „Tiché město“, možná i díky tomu, že do něj nesmíte vjet autem – dopravu zajišťují povozy s koňmi.

Cestou k unikátním megalitickým chrámům Hagar Qim a Mnajdra se zastavte na nádherných útesech Dingli Cliffs a nesmíte opomenout ani Blue Grotto, což je místo s několika pobřežními jeskyněmi, odkud je fantastický výhled na neobydlený ostrov Filfla.

Vaší pozornosti by neměla uniknout ani rybářská vesnička Marsaxlokk nebo přímořské městečko na severu Malty Mellieha.

V hlavním městě Valletta si prohlédněte Horní zahrady Barrakka a katedrálu svatého Jana, perlu barokního stavitelství s malbami Mattia Preti a obrazy Caravaggia. Další významnou památkou je Grand Master’s Palace, kde sídlí místní parlament.

Ostrov Gozo, to je ráj na zemi!

Na nádherný zelený ostrov Gozo se dostanete trajektem z Cirkewy. Gozo prý znamená radost a žije na něm 30 tisíc lidí, z toho 7 tisíc v hlavním městě Victoria. Nad ním se tyčí Citadella s mohutnými obrannými zdmi, jež dlouhá staletí chránily domorodce proti pravidelným pirátským nájezdům.

Nádhernými skalisky a výhledem na moře se můžete kochat v průběhu pěší túry po severozápadním pobřeží. Narazíte tu na věhlasnou jeskyni, kde podle starořeckých bájí věznila víla Calypso sedm let Odyssea a pod kterou se rozprostírá největší zdejší písečná pláž s červeným pískem Ramla Bay.

Na Gozo bývala populární také oblíbená filmová lokace zvaná zřícené Azurové okno, které roku 2017 nevydrželo nápor silné bouře a skončilo na dně moře.

Cestování po ostrovech? Busy, auty, trajekty...

Po ostrově můžete cestovat zapůjčeným autem nebo autobusy z hlavního města Valetty. Na menší ostrovy Malty se dostanete trajekty z přístavu Cirkewwa. Za návštěvu stojí i nejmenší ostrov Comino, který je téměř neobydlený.

Comino nabízí krásnou přírodu i různé zátoky s útesy. Nastálo zde žije pouze 10 obyvatel, do syta si tak můžete vychutnat koupání bez davů lidí.

Nejnavštěvovanějším místem je Blue Lagoon a Crystal Bay, zálivy s tyrkysovou vodou, písečným dnem a mnoha skalnatými zákoutími. Jediná písčitá pláž ostrova leží v zátoce u vesničky Santa Maria a je jednou z nejvyhledávanějších maltských pláží.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden