Žemlovka jako od babičky

Suroviny:

4–5 jablek

2 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce do mléka

1 lžička skořice

50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

250 g měkkého plnotučného tvarohu

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky) 2 lžíce moučkového cukru

4 lžíce vanilkového cukru

300 ml mléka

400 g staršího pečiva (housky, rohlíky, bagety...)

Postup:

Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky a bílky.

Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem. Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Pečivo nakrájejte na plátky a postupně namáčejte a dávejte těsně k sobě na dno formy.

Navrch rozložte jablka s cukrem a skořicí a pomažte je polovinou utřeného tvarohu. Ukončete to opět namočeným pečivem a zbývajícím množství tvarohu, zalijte zbývajícím mlékem z misky.

Žemlovku pečte dozlatova asi 40 až 45 minut, pak ji potřete vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nechte ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájejte a podávejte.

Chcete-li žemlovku ještě vylepšit, přidejte do ní rozinky namočené v rumu nebo ořechy a jablka nejdřív posypte trochou cukru a nechte je na kousku másla zkaramelizovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden