Finská kalakukko

Suroviny na 4 porce:

2 bochníčky chleba (nebo chlebové těsto)

4 uzené sledě nebo makrely

100 g slaniny

1 velká cibule

špetka mletého pepře

1 šálek smetany

Postup:

Z bochníčků chleba (lze si připravit i chlebové těsto) odkrojíme patky a vydlabeme střídku. Ryby vykostíme a nakrájíme cibuli. Slaninu umeleme a smícháme se střídkou, cibulí a rybím masem, opepříme a zalijeme šálkem smetany. Rybí směs vložíme do bochníků, uzavřeme patkami, položíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200–250 °C.

Po 45 minutách kalakukko vyjmeme, zabalíme do alobalu a pečeme ještě dvě až pět hodin při poloviční teplotě. Pak vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme odstát.

Jí se teplé i studené, zapíjíme podmáslím.

Extra tip: Nádivku můžete podle chuti obměňovat. Finové pečou v chlebu se slaninou solené síhy a přidávají tuřín.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...