Kapustové závitky s rýží

Vegetariánské závitky jsou stejně skvělé jako ty klasické s masem. Jsou ideální jako teplá, zdravá večeře.

Suroviny na 6 porcí

Na závitky – 1 velká hlávka kapusty – 1 hrnek suché rýže – 2 balení uzeného tempehu – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 1 lžíce citronové šťávy – 1 hrst sekané petrželky – sůl, pepř

Na omáčku – 2 kg rajčat – 1 cibule – 2 stroužky česneku – ½ hrnku rozinek – 1 lžíce sypkého zeleninového bujónu – 1 lžička mleté sladké papriky – slunečnicový olej – sůl, pepř

Také vás může zajímat ...

Postup

1. Začněte přípravou omáčky. Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte. Pak je naházejte do mixéru a rozmixujte na hrubší konzistenci. V hluboké pánvi osmahněte na rozpáleném oleji nadrobno pokrájenou cibuli.

Jakmile začne zlátnout, snižte plamen a přidejte rozmixovaná rajčata. Zahřejte a nechte probublávat.

2. Rýži klasicky uvařte. Z kapusty opatrně odtrhejte celé velké listy, asi 12. Každý list opláchněte a pak je dejte, asi na 2 minuty, do hrnce s vroucí vodou.

Pak je vytáhněte, dejte do cedníku, propláchněte studenou vodou a rozložte na prkénko.

3. Zbylou malou kapustu pokrájejte na proužky. V pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rozdrobený tempeh a opékejte asi 3 minuty.

Pak vmíchejte kapustu, lehce osolte a opepřete. Odstavte a přimíchejte uvařenou rýži, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a petrželku. Směs naneste na listy a zabalte je do pevné tortilly.

4. Do zredukované omáčky přidejte bujón, papriku, rozinky a špetku soli a pepře.

Do vymazaného pekáče vlijte polovinu omáčky, naskládejte závitky a dejte předpéct při 180 ºC, asi 20 minut. Pak přidejte zbytek omáčky a pečte dalších 15 minut.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje chvilka pohody

Moje chvilka pohody je týdeník určený čtenářkám „pohodářkám“, které berou život s nadhledem, shovívavostí, humorem i pochopením. Na své si přijdou všechny, které zajímají osudy jiných žen i známých osobností. Na nové číslo se můžete těšit každý čtvrtek.

Komentáře

...