Moje šťastná hvězda

Šťavnatá pečená šunka

Tahle úprava vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. Navíc s ní nakrmíte poměrně hodně hladových krků.

Ingredience: sádlo, 3 kg šunky vcelku, 3 stroužky česneku, hladká mouka, kmín, mletý černý pepř

Postup:  Šunku omyjte, vložte do vroucí vody a vařte zhruba 10 minut. Pak vodu slijte, maso zalijte novou horkou vodou a už nevařte, nechte jen změknout ve vodě, jejíž teplotu udržujte na 80°C.

Šunka pak totiž nesmí projít varem. Měkké maso vyjměte, vložte do sádlem vymaštěného pekáče, potřete prolisovaným česnekem a povrch posypejte pepřem a kmínem.

Můžete i lehce poprášit hladkou moukou. Mírně podlité horkou vodou pečte v předehřáté troubě asi půl hodiny, až vrch šunky zezlátne.

Nakonec pečenou šunku ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky a podávejte s bramborovými knedlíky, vařenými brambory nebo vařeným zelím. Samozřejmě podlijte výpekem. Dobrou chuť.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden