Moje sladké tajemství

Zapečené cukety plněné mletým masem a sýrem

Léto je obdobím cuket, tak si je pojďme užít. Připravte si s námi chutný a rychlý pokrm, ke kterému se nejlépe hodí vařené nebo pečené brambory.

Suroviny:

  • 3 střední cukety

  • 500 g mletého masa

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce rajčatového protlaku

  • sůl a pepř

  • lžička pálivé papriky

  • dvě lžíce hladké mouky

  • 1 vejce

  • 150 g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků


Krok za krokem:

1. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme. Smažíme tak dlouho, dokud se maso nerozpadá na malé kousíčky.

2. Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Použijte nejlépe lžíci. Dáme na plech vyložený pečicím papírem.

3. Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme, až je cuketa poloměkká.

4. Poté přidáme dvě lžíce mouky a promícháme. Asi po 5 minutách vmícháme vejce a naplníme směsí cukety. Pořádně upěchujeme.

5. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýra. A pokud máme masové náplně moc, dáme ji do misky a uložíme do lednice. Poslouží skvěle druhý den třeba jako omáčka k těstovinám.

6. Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu − záleží na množství) pokapaném olejem, asi 30−40 minut na 200 °C, dokud sýr nezrůžoví. Cukety na pekáči podlijeme trochou vody. Podávejte horké, s přílohou i bez ní.

Jak chutně využít zbytky cukety?

Cuketové chipsy

Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájíme zeleninu na centimetrové plátky. V míse si prošleháme dva bílky.

V druhé míse pak promícháme 2/3 hrnku strouhanky, dále 1/3 hrnku parmazánu, přidáme pár snítek lístků tymiánu, sůl, pepř a případně kajenský pepř, kdo má rád ostřejší jídla.

Kolečka cukety nejprve obalíme v rozšlehaném bílku z obou stran, poté je přemístíme do mísy se strouhankou, obalíme je z obou stran a ochucenou strouhanku na ně lehce přimáčkneme.

Obalená kolečka cuket si pěkně rozložíme v jedné vrstvě na připravený plech, můžeme je ještě zastříknout olejem ve spreji, poté vložíme do trouby a pečeme zhruba 20–25 minut, až budou chipsy upečené krásně dozlatova a dokřupava.

Rychlá polévka

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené 3 brambory a 1 cuketu (tu loupat nemusíme). Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).

Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme 1 zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme. Tato polévka chutná výborně nejen v teplé formě, ale osvěží i ve studené variaci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden