Moje chvilka pohody

4 pádné důvody, proč cvičit jógu

Zvažujete, že byste začali s jógou? Neotálejte! Nabízíme vám tipy, proč se okamžitě dát na tohle veskrze prospěšné cvičení.

1. Rychle zlepší zdravotní stav

Všeobecné pozitivní změny zaznamenáte už po několika lekcích. Jóga posiluje obranyschopnost těla, zvyšuje vytrvalost, snižuje klidovou tepovou frekvenci, čímž uleví srdci, udržuje správnou hladinu cukru v krvi, zrychluje metabolismu, což má kladný vliv na vaši váhu.

Během relaxace se také naučíte správně dýchat a to ovlivňuje vaše fyzické i psychické zdraví. Zbavíte se nejrůznějších bolestí a celkově se hodíte do větší pohody.

2. Uvolní stres

Je prokázané, že jóga snižuje hladinu kortizolu, který je spouštěčem stresu. Její součástí je nácvik relaxace a meditace. Při cvičení je mysl natolik zaměřená na tělo a dech, že opouští problémy běžného života.

3. Uleví od bolesti

Podle studie britských vědců lidé praktikující jógu užívají méně a méně léků na tišení bolesti až je přestanou potřebovat docela.

Pravidelné a správné provádění cviků totiž pomůže změnit vaše vadné držení těla, které je jednou z příčin zdravotních problémů. Tím, že se soustředíte na své tělo od jeho samotného středu, získáte výrazně lepší postavení kostí, svalů a kloubů.

A to přináší úlevu od bolesti, zejména zad. Ostatně většina lidí nejčastěji začne cvičit jógu právě proto, že mají problémy se zády.

4. Působí proti depresi

K tomu slouží především pravidelně prováděná hluboká dechová cvičení. Zejména hluboké výdechy jsou očistné, a to doslova – pomáhající tělu zbavit se toxinů a nádechy zvyšují množství kyslíku, který putuje k našim orgánům a svalům. Koncentrace na správné dýchání je jednou z nejvíce uznávaných technik, jak zvládnout stresové situace a tím se následně vyhnout depresím.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden